Як побороти залежність від солодкого

Всі ласуни залежні. Цукор – така ж погана звичка, як куріння і вживання алкоголю. Залежність виникає за такою схемою: людина вживає цукор, надмірно і дуже швидко підвищується рівень інсуліну в крові, з’являються слабкість, роздратування, зниження настрою, хочеться терміново з’їсти щось солодке, і людина з’їдає. І потрапляє в замкнуте коло. Згодом підшлункова залоза виснажується постійним надмірним виробленням інсуліну, пише «Сьогодні». 

Ожиріння і діабет – жіночі хвороби?

Станом на 1 січня 2015 року в Україні зареєстровано 1 млн 198,5 тис. Хворих на цукровий діабет, що становить близько 2,9% всього населення. З них 90% мають діагноз цукровий діабет 2 типу.
 
За останні десять років поширеність цукрового діабету в Україні збільшилася в 1,5 рази (дані надані відділом діабетології Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П.Комісаренка НАМН України – Ред.).

Станом на 2016 рік ожиріння в Україні діагностували 26% жінок і 16% чоловіків. А надлишкову масу тіла має 52% населення країни. У дослідженні, опублікованому в журналі The Lancet в 2016 році, говориться, що до 2025 року ожирінням страждатиме майже 20% населення Землі. Офіційних даних щодо ожиріння у дітей за останні роки немає. Однак, за даними ВООЗ за 2015 рік у нашій країні надмірну вагу мають 25% дітей, а це кожна четверта дитина. Якщо говорити про інші країни, то в Німеччині число дітей з ожирінням становить 30%, а в Британії – 27%.

В Україні, як і в усьому світі, існує величезна проблема надмірного споживання цукру. В основному це стосується прихованого цукру в кондитерських, молочних продуктах, кетчупах, соусах, соках, мюслі, і навіть в дитячому харчуванні.

Чим замінити цукор?

Фрукти і сухофрукти – відмінне джерело глюкози. Її багато в винограді, банані, хурмі, кавуні. Крім фруктів, дорослому буде досить отримувати глюкозу з таких природних джерел, як ягоди, мед, а також з овочів: моркви, буряка, гарбуза.
 
Дітям в середньому необхідно 20-30 г глюкози на добу. Добре використовувати натуральні підсолоджувачі: сироп топінамбура, нектар агави, кленовий сироп.
 
Денна норма сухофруктів – 40-50 г в день, горіхів – 30-50 г в день, меду – 0,5-1,5 ст. ложки в день.

zakarpatpost.net