Незабаром закарпатцям стаж доведеться купувати

Пенсійні новації. Що чекає на літніх краян?

Скільки б урядовці не говорили про пенсійні реформи, у бюджеті на цей рік кількамільярдна «пенсійна дірка». Самі пенсіонери серйозно занепокоєні своїм майбутнім… А їх у Закарпатті майже 300 тисяч (в Україні – третина населення)… і більшість отримують виплати лише трохи більші за мінімальні.

Покращень не буде?

Згідно із затвердженим урядом кошторисом на 2017 рік, дефіцит, тобто витрати, які не покриваються власними доходами Пенсійного фонду, становлять 141 млрд грн. Минулого року дефіцит Пенсійного фонду становив 145 млрд грн.

У той же час Уряд широко анонсує нову реформу…

Утім… однією з її особливостей є повернення «справедливості» у пенсійне забезпечення. Зокрема, зі слів міністра соцполітики Андрія Реви, ті, хто до 60 років не заробив собі трудовий стаж, мають і надалі його заробляти. Ще один варіант – трудовий стаж можна буде придбати.

Нонсенс? На думку нашого керівництва – ні.

«Якщо ця схема буде прийнята, то дефіцит Пенсійного фонду зникне в 2024 р. Ця система соціально справедлива, тому що і для президента, і для простого робочого встановлюється однаковий підхід нарахування пенсій», — зазначив пан Рева.

«Ми усвідомлюємо, що за прийняття цього закону шок у наших співгромадян може бути таким же, як і після підвищення тарифів. Але це вимушений і необхідний крок», — йдеться у повідомленні міністра соціальної політики, опублікованому на сайті Кабінету Міністрів.

Слід зазначити, що проекті Меморандуму щодо співпраці України і МВФ, частина якого стосується пенсійної реформи, зміни, судячи з документів заплановано на кінець квітня.

«Я вважаю, що в 2017 році у нас є всі підстави говорити про те, що буде змінено пенсійну систему і що пенсіонери відчують збільшення пенсійних виплат, але саму систему буде необхідно ґрунтовно змінити, і ми будемо готові запропонувати українському суспільству таке рішення – всьому свій час», – наголосив цими днями на засіданні Кабінету міністрів Володимир Гройсман.

Геноцид проти літніх людей?

Літні краяни неабияк бояться чергових реформ. У нас вони,як правило, не проходять безболісно для суспільства.

«Зараз багато старих. Невже влада придумує такі закони, аби ціле покоління людей вимерло. Хіба це не геноцид проти власного народу?, – каже пані Марія. – Як можна з півтори тисячі гривень прохарчуватися, придбати одяг, оплатити комуналку та ще й знайти кошти на дорогі медикаменти. Літні люди часто хворіють,утім чомусь для нас немає ніяких бонусів на закупівлю медикаментів,немає якихось соцпакетів, як за кордоном. Навпаки – усі пільги поступово відміняються».

«Відпрацювавши більше п’яти десятків років, отримую копійки. Мінімалку підвищили до 3200, а пенсії – ні. Чому старенькі мають животіти за 1600 гривень? Хіба ми можемо собі дозволити так, яку Європі, до якої так прагнемо, поїхати кудись відпочити за кордон? Пенсійна реформа справді потрібна, але не така», – наголошує пан Дмитро.

Більшість краян справді не зводять кінці з кінцями із тих грошей,які отримують на силі літ. Підробляти ж у них уже немає сил, однак старенькі викручуються, як можуть.

«Дочка сама виховує дитину, не має роботи. Займається рукоділлям, вишиває і в’яже на продаж. Серце обливається кров’ю від усього. Намагаюся їй допомогти як можу, онука ж потрібно виводити в люди, – зізнається пані Катерина. – Отже через «не можу» йду на ринок  і реалізовую речі, зроблені руками доньки. Ночами й сама в’яжу. Пенсію ж отримую таку, що розжитися з неї нереально – 1544 гривні. Хіба це гроші?»

Отже, бачачи без райдужну перспективу літніх людей, нервує той факт, що молодь все більше прагне виїхати за кордон – чи то на постійно, чи хоча б на заробітки, не думає про пенсійний стаж і не розраховує на допомогу держави.

Вкрадена молодість…

Зі слів Андрія Реви, нові порядки вводяться для того, щоб «всі молоді почали сплачувати внески, а старші почали приводити в порядок свою страхову пенсійну картину з оплатою єдиного соціального внеску.

Адже реформа містить один доволі «хитрий» нюанс. Як правило,усі наші новації нині  модно пояснювати  переходом на західні стандарти, але, практично у всіх західних системах пенсійного страхування ключовим моментом у визначенні розміру пенсії є сумарний розмір пенсійних внесків, а стаж відіграє суто другорядну, а то і зовсім ніяку роль. Тобто на трудову пенсію має право і людина, яка відпрацювала зовсім нетривалий час – але відповідно і розмір буде «символічним», пише «Укрмедіа».

За планами міністерства, з 1 січня 2018 для отримання пенсії необхідно буде мати мінімальний «новий» страховий стаж на рівні 16 років (при загальному страховому стажі не менше 25 років) з поступовим його підвищенням в рік до тих пір, поки він не досягне 35 років у 2036 р.

Тобто починаючи з наступного року, отримувати пенсію будуть тільки ті, хто починаючи з 2000 р. офіційно відпрацював не менше 16 років. Виходить, що сумарна пауза в офіційному працевлаштуванні не повинна перевищувати 2 років. Цей «ліміт» буде зберігатися і для тих, хто піде на пенсію пізніше. Тобто українцям 1973 року народження, щоб вийти на пенсію в 2036 р. (по досягненні 63 років) потрібно буде офіційно відпрацювати не менше 35 років, починаючи з 2000 р. Лише більш молоді, як можна зрозуміти, відчують деяке «послаблення».

А як тоді бути «старшим»? Їм змінювати щось пізно, залишиться тільки «допрацьовувати» відсутній стаж вже після досягнення пенсійного віку (якщо вистачить сил і здоров’я).

Парадоксально, дивно, але факт залишається фактом…

Тож записи у трудових книжках перестають зовсім цікавити молодь. Нині для юні набагато важливіше отримувати на руки реальні гроші. Отже, недоврахування у пенсійному фонді мають цілковито логічне пояснення.

Як живуть пенсіонери в різних країнах

Україна

В Україні середня пенсія знаходиться на рівні 63 доларів (до девальвації гривні в 2014-му українці отримували пенсію в розмірі 200 доларів), повідомляє «Сегодня».

Українці живуть на пенсії всього 6,3 р., а українки – 21,1 р. Після того, як пенсійний вік для жінок досягне 60 років (тобто в 2021-му році), за умови, якщо тривалість життя не зміниться, жінки будуть жити на пенсії всього 16 років.

Росія

У Росії середня пенсія знаходиться на рівні 195,79 доларів. Всього в 146-мільйонній країні 42,7 мільйона пенсіонерів. За даними Міністерства праці РФ, дефіцит ПФ в 2016-му році має скласти 24,4 мільярда доларів. У самому уряді вважають, що бюджет фонду збалансований, проте погоджуються, що підвищувати пенсійний вік необхідно. Більше того, в російському Мінфіні пропонують переглянути вік виходу на пенсію.

Чоловіки, згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я про тривалість життя росіян, живуть на пенсії всього 4,7 р., жінки -21,3 р.

Білорусь

У Білорусі при населенні 9,5 мільйона чоловік кожен четвертий – пенсіонер. Середня пенсія за віком, за даними Белстату, сягає 134 доларів. Після підвищення пенсійного віку чоловіки будуть жити “на заслуженому відпочинку” всього 5,6 р., а жінки – 20,9 р.

До речі, Лукашенко торік підписав указ про підвищення пенсійного віку на три роки. До цього чоловіки виходили на пенсію в 60 років, а жінки – в 55.

Польща

Чоловіки виходять на пенсію в 65,4 р., а жінки – в 60,4. Поступово, до 2040-го року, і чоловіки і жінки будуть виходити на пенсію в 67 років. Розмір пенсії сягає 60% від середньої заробітної плати (в Україні – всього 35%).

У Польщі діють кілька рівнів пенсійної системи, при цьому брати участь у другому (накопичувальному) рівні можна за бажанням.

Франція

У Франції пенсійну реформу затвердили ще в 2013-му році. Якби зміни не провели, за прогнозами уряду, дефіцит ПФ міг збільшитися з 14 до 19 мільярдів доларів. Французи збільшили розмір внесків до фонду та пенсійний вік.

Зараз, згідно з даними ВООЗ про тривалість життя у Франції, чоловіки проводять на “заслуженому відпочинку” 19,4 р., а жінки – 25,4. При цьому середня пенсія в 2016-му році складала  1142 долари.

США

Загальна федеральна пенсійна програма – ЗФП (Social Security), охоплює майже всіх зайнятих в приватному секторі економіки. Податкова ставка для американців – 15,3%.

Крім того, в США активно діють недержавні пенсійні фонди, які дозволяють в кілька разів збільшити дохід на пенсії. Пенсіонери отримують приблизно 44% від своєї зарплати. Тим, хто заробляв мало, держава доплачуватиме до рівня мінімальної пенсії ($ 733 на одну людину $ 1100 на подружню пару).

Китай

У Китайській Народній Республіці далеко не всі пенсіонери за віком отримують допомогу від держави. Спочатку на пенсії могли розраховувати тільки чиновники та працівники державних компаній. У 2007 році пенсії отримували 30% китайців, а в 2012-му році пенсійна система охоплювала всього 55% населення.

Жителям сільської місцевості допомагають працюють діти. За даними ВООЗ, в Китаї приблизно 14% жителів – старше 60 років (всього в країні живуть 1,3 млрд осіб). Працівники приватних компаній віддають приблизно 12% від своєї зарплати в пенсійний фонд (9% – роботодавці, і 3% – самі працівники). Пенсійний вік у Китаї – 60 років.

Марія УЖАНСЬКА, газета «Наш Ужгород», ексклюзивно для zakarpatpost.net