Угорщина виділила 4 мільйони форинтів для важкохворих на Закарпатті

Сьогодні ввечері, 27 лютого, на Закарпаття прибуде гуманітарний вантаж з медпрепаратами для важкохворих закарпатців. Як повідомили zakarpatpost.net у прес-службі Закарпатської ОДА, 4 мільйони форинтів (або 400 тисяч гривень) для важкохворих із термінальною стадією хронічної ниркової недостатності виділив Уряд Угорщини після особистого звернення голови облдержадміністрації Геннадія Москаля.

На сьогодні в області залишилося 18 пацієнтів, які потребують щоденних процедур перитонеального діалізу. Один пацієнт через ускладнення хвороби кілька тижнів тому помер. Кошти для медпрепаратів, які виробляє єдина в світі компанія зі Швейцарії «BAXSTER AG», є, однак Антимонопольний комітет постійно блокує тендерну процедуру закупівлі за скаргою одного з посередників-перекупників. У результаті необхідні ліки неможливо придбати й доставити на Закарпаття. Неодноразові особисті звернення Г. Москаля до керівництва МОЗ та АМК з проханням розблокувати процедуру закупівлі не дали результату.

Минулого тижня Г. Москаль попросив допомоги Генерального консульства Угорщини в Ужгороді. У відповідь на це уряд Угорщини протягом двох днів виділив для потреб важкохворих закарпатців 4 мільйони форинтів і закупив медпрепарати. Сьогодніввечері гуманітарний вантаж буде доставлений на Закарпаття і переданий Закарпатській обласній клінічній лікарні.

«Критична ситуація з медпрепаратами для перитонеального діалізу виникла на Закарпатті виключно через бездіяльність Мінохорони здоров’я та Антимонопольного комітету. Ліки, які виробляє тільки одна компанія в світі, слід було закупити для України цілеспрямовано без тендерних процедур і посередників, які роблять бізнес на медицині. Нічого цього не зробили, хворі помирають через відсутність препаратів, а для чиновників їхнє життя – порожній звук.Від завтра пацієнти з хронічною нирковою недостатністю на Закарпатті будуть забезпечені ліками приблизно на місяць завдяки добрій волі угорців, які відгукнулися на наше прохання. А далі ми закупимо витратні матеріали для перитонеального діалізу без тендерних процедур, які постійно блокуються. В Україні необхідно не тільки добре знати закони, але і вміти обходити їх без порушення законодавства. Що ми й будемо робити», – заявляє Г. Москаль.

zakarpatpost.net