В Ужгороді до Великодня вже можна купити рушник для пасхального кошика

Щойно розпочався Великодній піст, як в Ужгороді біля пішохідного моста з’явилися перші пасхальні атрибути.

Вишиті рушники за помірну ціну продає там літня ужгородка.

«Хрестик до хрестика… я малюю узори на полотні, – каже пані Міла журналісту zakarpatpost.net. – Сюжети диктує саме життя. Та й багато візерунків знайомі мені з дитинства. У нас у області вишивка з давніх-давен є традиційним заняттям».

Вироби жінки справді цікаві, надзвичайно акуратні і яскраві.

Рукоділлям вона займається далеко не перший рік і переконує, що вишивання приносить їй неабияке задоволення, заспокоює і допомагає відчути справжню насолоду від творчого процесу.

«Продаю рушники недорого. За великий прошу 200, за менший – 100 гривень. Весільні – даю по 400. У магазинах такі коштують по 600-800 гривень», – запевняє пані Міла.

Свої вироби майстриня вважає своєрідним оберегом.

«Рушник – це непросто шматок матерії. Колись це був відрізок полотна, який мати давала в далеку дорогу комусь із родини. Замотувала у нього хлібину, щоб голоду та холоду в дорозі не знав, – зізнається жінка. – Вважається, що рушник оберігає, захищає. Саме тому він є невід’ємним атрибутом як весілля, так і релігійних свят. Ікони у церквах також оздоблюють рушниками».

На полотні у пані Міли закарбовано і лебедів, і писанки, і виноград, і квіти… і багато інших орнаментів. А в творчих планах майстрині – ще багато нових цікавих робіт.

zakarpatpost.net