Як наші предки святкували 1 березня: легенди традиції

Перший день весни – народне свято, яке відзначають у багатьох країнах 1 березня.

У давнину весна вважалася язичницьким символом оновлення і відродження природи, а не просто порою року. Тому її початок з давніх пір був приємною подією, прихід якої супроводжувався загальною радістю і народним гуляння. Після прийняття християнства традиції святкування в багатьох країнах збереглися.

Легенди

З приходом весни пов’язують безліч красивих легенд, які різні народи розповідають по-своєму. Згідно з однією з них, Сонце спустилося на землю в образі прекрасної дівчини, щоб зустріти весну. Але злий Змій викрав її і замкнув у своєму палаці. Сонце згасло і весь світ занурився в морок і печаль. На пошуки Сонця відправився один хоробрий юнак, який тільки через рік знайшов палац Змія і викликав його на бій. Вони довго боролися, але врешті-решт юнак переміг Змія. Він звільнив прекрасне Сонце – воно піднялося на небо і освітило весь світ.

Настала весна, ожила природа, але відважному юнакові не судилося побачити це – він помер від ран, отриманих в битві зі Змієм. А на місці, де пролилася його кров, виростали білі квіти – проліски, вісники весни.

Інша легенда свідчить, що в перший день березня вийшла на узлісся красуня Весна, озирнулася і побачила в заростях терну пробився з-під снігу пролісок. Вона вирішила допомогти йому і почала розчищати сніг. Зима, побачивши це розлютилася, і відправила холодний вітер зі снігом знищити квіточку. Слабка рослинка похнюпилася під жорстоким вітром. Нахилилася Весна, прикрила руками слабкий паросток і укололася терном. Крапля її гарячої крові впала на квітку і вона ожила. Так Весна перемогла Зиму.

Традиції та звичаї

Свято зустрічі весни на Балканах називається мартеніци або Мерцишор. У цей день близьким дарують спеціальний двоколірний червоно-білий амулет, званий “мартениця”. Мартеніци пов’язують 1 березня, щоб протягом року близькі і рідні люди були здоровими, щасливими, а також захищеними від злих духів.

За традицією, в Болгарії друзі і колеги 1 березня дарують один одному маленькі бутоньєрки у вигляді квіточок, які обов’язково поєднують білий і червоний кольори. Називаються вони Мерцишор. Цілий місяць їх носять на одязі, а 31 березня знімають і прикрашають ними дерева. Вважається, що того, хто це зробить весь рік буде супроводжувати успіх, пише sputnik-georgia.

У Румунії, люди сплітають два шнурочки з квіточками білого і червоного кольорів. Червоний колір символізує любов до краси, а білий – здоров’я і чистоту проліска, першої весняної квітки.

У наших предків 1 березня також вважалося початком року. Це був день прославлення стародавнього бога сонячного світла і родючості Ярила. Багато традицій святкування не забулися і після прийняття християнства. Так, в цей день не належало працювати, здійснювати справи по дому. Люди намагалися провести його весело, не обтяжуючи себе турботами.

zakarpatpost.net