Через що закарпатцям відмовляють у роботі

Рекрутери стверджують: в Україні існує вікова дискримінація при працевлаштуванні. Більше 50% респондентів, опитаних міжнародним кадровим порталом hh.ua, заявили, що стикалися з подібною проблемою при пошуку роботи.

За їхніми словами, вікові рамки найчастіше стосуються адміністративного персоналу: секретарів, офіс-менеджерів, водіїв і кур’єрів.

У той же час, тільки кожен шостий вказав, що випадки вікової дискримінації присутні в сегменті топ-менеджменту і в сфері робітничих професій.

Половина респондентів зазначили, що були випадки, коли їм відмовляли в роботі через вік. Майже чверть вказали, що при відмові їм не повідомляли причину, але було зрозуміло, що роботодавця не влаштовував саме вік.

43% опитаних вважають, що є безліч пропозицій про роботу, які передбачають відповідність кандидата віковим побажанням роботодавця. Третина «білих комірців» підкреслили, що труднощі з працевлаштуванням мають здобувачі передпенсійного віку. Адже існує стереотип, що люди старшого віку (50+) надто консервативні, менш рухливі і креативні, їм складно працювати з новими технологіями. Тому у таких кандидатів суттєво зменшуються шанси зайняти бажану посаду.

Трохи менше 25% респондентів говорять, що складно влаштуватися і молодим претендентам. Ті дотепні, спритні, вміють користуватися сучасними технологіями, але не мають достатнього досвіду і навичок. Виходить дилема: коли вистачає досвіду, життєвої мудрості, все в порядку з відповідальністю і стабільністю, роботодавців лякає солідний вік кандидата. І зовсім інша ситуація, коли потенційний співробітник – молодий, креативний і розумний, але йому бракує компетенцій, посидючості, він – амбітний, хоче отримувати все і відразу, прикладаючи мінімальні зусилля.

У той же час, в останні 2 роки роботодавці України почали активніше працевлаштовувати фахівців без досвіду. Такий підхід дозволяє отримати більш лояльних співробітників, готових працювати за невеликі гроші, і в перспективі вирощувати висококваліфікованих професіоналів всередині компанії. Майже в половині офісів є програми стажувань для студентів і фахівців-початківців. Ще в 18% такі програми з’явилися у 2016 році. Тільки третина українських компаній не практикує працевлаштування студентів і молодих фахівців.

За матеріалами: kurs.com.ua

zakarpatpost.net