Закарпатська столиця березового соку чекає на гостей із березовицею

Незабаром розпочнеться збір дивовижного еліксиру бадьорості. Березовий сік наші предки заготовляли з діда-прадіда. Про чудодійні властивості напою знають всі: від малого до старого. Зокрема, мешканці Хустщини природні дари використовують як у кулінарії, так і в медицині, навіть у косметології.

Лісовий бальзам

Березові ліси в Рокосові відомі не лише завдяки віникам, які краяни роблять із гілок, але й завдяки «живильній воді», яку добувають зі стовбурів. До речі, збирати сік для власних потреб можна без будь-яких дозволів, погоджень із лісгоспом. Хоча лісівники просять не калічити дерев і заготовляти «березові сльози» обережно.

-Аби запастися цінним натуральним продуктом, потрібно дотримуватись певних правил. Існує спеціальна технологія заготівлі соку. По-перше не з кожного дерева можна отримати «бальзам життя». Молоді насадження краще не чіпати. Бажано вибирати берези зі стовбурами більше 30 см. Збирати сік потрібно або у скляні банки, або у відра. Оскільки пластик містить шкідливі речовини, від пляшок із-під мінеральної води варто відмовитись, – розповідає рокосівський громадський активіст, депутат райради і справжній «березовий» гурман Дмитро Величко. – Отвір у стовбурі треба робити або ножем, або свердлом. Ні в якому разі не можна користуватися сокирою! Заглиблення має мати глибину 2-3 см., залежно від товщини кори.

Також пан Дмитро радить робити отвори із північного боку, де зазвичай збирається найбільше соку і на висоті приблизно 20-50 сантиметрів від землі.

-У заглиблення потрібно вставити трубочку, якою березовий продукт і стікатиме у заготовлений посуд. Більше одного отвору робити не доцільно, – рекомендує знавець лісових дарунків. – Сік накрапає повільно. Тому з одного дерева він витікає приблизно добу. А сезон заготівлі життєдайної рідини триває приблизно три тижні.

Зі слів Дмитра Величка, після збору соку неодмінно слід подбати і про здоров’я самих беріз. Отвір потрібно закрити воском або глиною, пробкою або мохом, аби в стовбур не потрапили бактерії. Із часом він заросте й на наступний рік навіть слідів від нього не буде видно.

Сік – від сотні недугів лік

Про лікувальні властивості березового соку знали ще в сиву давнину. І сьогодні травники лікують з його допомогою багато різних захворювань.

-У рідині, що витікає зі стовбурів беріз міститься дуже багато корисних речовин: це і калій, і кальцій, і залізо, і магній, і антиоксиданти, – каже фітотерапевт Олена Комар. – Сік чудово очищає шкіру, сприяє розгладженню зморшок, виводить шлаки, омолоджує організм. Колись тільки цим рослинним продуктом лікували екзему та лишай. І це не магія, а медицина. Якщо березовим соком мити голову, зникне лупа, а волосся стане гладким і шовковистим, легше розчісуватиметься. Якщо протягом сезону випити щонайменше 10 літрів соку, про інфекційні захворювання можна забути. А ще березовий напій наділений протипухлинними властивостями. Але для цього вже існує спеціально розроблена схема прийому соку разом з іншими препаратами.

А найбільше фармацевтичних здібностей, як переконує лікарка, має березовий самогон, або березовиця. Настояні на цьому розчині трави є універсальними і навіть сприяють довголіттю.

До речі, рокосівчани роблять із березового соку і різні коктейлі, і квас, який широко застосовуються при боротьбі з ожирінням та знімає весняний стрес.

-Диво-напій не просто зцілює, але й додає тонусу. Сік берези – це такий собі «енерджайзер», – каже пані Олена. – Представникам сильної статі він повертає чоловічу силу, а жінкам особливо корисний у період після народження дитини.

Найсмачніші і найсолодші натуральні ліки, які «ростуть» на Хустщині цього року «накрапають» доволі рясно. Тож краяни радіють хорошому весняному «врожаю». Шкодують рокосівчани лише про одне, що в області немає жодного підприємства, де можна було б здати цінний продукт. Тим більше, що протягом останніх років чимало мешканців села навіть в садах біля будинків почали висаджувати берези.

Марина АЛДОН, zakarpatpost.net