Після зупинки серця людина може жити

Фахівці поки не можуть пояснити, яким чином мозок може функціонувати після зупинки серця.

Канадські лікарі повідомили про рідкісний випадок мозкової активності у померлої людини. З моменту зупинки серця фахівці реєстрували тривалі дельта-хвилі, які зазвичай виникають при глибокому сні. Про це повідомляє Science Alert.

Дослідники стежили за функціонуванням мозку і інших органів у чотирьох осіб в термінальному стані, коли відбувається згасання активності центральної нервової системи. Після того як у одного з пацієнтів було констатовано клінічну смерть (оборотний етап біологічної смерті), для якої характерна відсутність пульсу і реакції зіниць, на його електроенцефалограмі (ЕЕГ) протягом 10 хвилин спостерігалися дельта-хвилі.

Крім того, лікарі виявили значну різницю в ЕЕГ у пацієнтів за 30 хвилин до різкого падіння артеріального тиску (одна з ознак клінічної смерті) і протягом п’яти хвилин після. Це вказує на те, що процес вмирання може бути унікальним для кожної людини. Однак, на думку фахівців, поки що рано говорити про зв’язок цих відмінностей з навколосмертними переживаннями, при яких людина може бачити галюцинації і відчувати такі відчуття, як вихід з тіла.

Учені поки не можуть пояснити, яким чином мозок може функціонувати після зупинки серця. Однією з версій є несправність обладнання, хоча можливі і невідомі біологічні причини, пише «Сьогодні».

Раніше повідомлялося, що дослідники з Гарвардського університету створили перше серце на чіпі за допомогою 3D-принтера. Цей пристрій дозволить проводити експерименти без використання живих тканин, витягнутих з тварин.

zakarpatpost.net