Чому люди з дітьми живуть довше бездітних

Люди, які мають дітей, живуть довше. До такого висновку прийшли шведські дослідники, які спостерігали за півтора мільйонами жителів країни.

Вчені вивчили дані про тривалість життя чоловіків і жінок, які народилися у проміжок між 1911 і 1925 роками і досягли 60-річного віку, пише “ВВС. Україна“.

Дослідники виявили, що люди, які мали хоча б одну дитину, жили довше бездітних.

“У віці 60 років різниця в очікуваній тривалості життя для чоловіків становила 2 роки, для жінок – півтора”, – йдеться в дослідженні, опублікованому у виданні Journal of Epidemiology & Community Health.

А до 80 років, за даними вчених, у чоловіків з дітьми в середньому були в запасі ще 7 років і 8 місяців, в той час як у бездітних – лише сім років. Для жінок ці показники були 9 років і 6 місяців проти 8 років і 11 місяців.

У роботі не стверджується, що саме діти є ключем до довголіття. Однак дослідники припускають, що різниця може пояснюватися фінансовою та іншою допомогою, яку діти надають батькам, а також тим, що бездітні люди часто ведуть менш здоровий спосіб життя, ніж ті, у кого є хоча б одна дитина.

zakarpatpost.net