Чи дійсно найпопулярніша у світі дієтична добавка є корисною

Національний інститут здоров’я США в ході дослідження визначив найбільш популярну дієтичну добавку в світі.

Проаналізувавши дані про продажі дієтичних добавок і мультивітамінів серед дорослих і дітей, дослідники прийшли до висновку, що найбільш популярним натуральним БАДом є риб’ячий жир, який лише в Америці приймає 8 відсотків населення – приблизно 25 мільйонів людей, пише nv.ua з посиланням на My Domaine.

Результати дослідження, а також користь риб’ячого жиру прокоментував відомий американський дієтолог, автор книг по здоровому харчуванню і медик Джош Акс, який повідомив, що популярна дієтична добавка насправді позитивним чином позначається на здоров’ї.

«Риб’ячий жир є одним з головних джерел омега-3 – жирних кислот, які є потужним протизапальним засобом і можуть запобігти різні хронічні захворювання. У свою чергу, недолік цих кислот може, навпаки, стати причиною розвитку хронічних захворювань. Нещодавнє дослідження вчених з Гарвардського університету дозволило встановити, що дефіцит жирних кислот омега-3 є шостою за значимістю причиною смерті в Америці – від нього щорічно гине до 96 000 чоловік», – говорить фахівець.

За його визнанням, недолік омега-3 в організмі є гострою проблемою сучасності, пов’язаною з неправильним харчуванням і використанням обробленої їжі:

«В організмі омега-3 жирні кислоти працюють в тандемі з жирними кислотами омега-6, а співвідношення омега-6 і омега-3 в нашому організмі має бути близько 2:1. Причина, по якій у багатьох сучасних людей спостерігається недолік омега-3, полягає в тому, що ми схильні споживати смажену і оброблену їжу, включаючи збільшення вживання таких масел, як рапсова, соняшникова та сафлорова. Такі продукти збільшують кількість омега-6 жирів в організмі, в результаті чого середній американець має співвідношення близько 20:1 (омега-6 до омега-3). Коли рівень омега-6 настільки високий, це призводить до запальних процесів. Також високий рівень омега-6 ускладнює метаболізм омега-3 в організмі», – повідомляє Акс, додаючи, що зловживання омега-6 провокує підвищення кров’яного тиску і звуження кровоносних судин, зниження імунітету, розвиток запальних захворювань і навіть раку.

Користь риб’ячого жиру: правда чи міф

Джош Акс також пролив світло на користь риб’ячого жиру, який, згідно з гучними заявами виробників дієтичних добавок, може побороти навіть рак.

«Крім досліджень, що демонструють наслідки дефіциту омега-3 в раціоні, є також безліч досліджень, які показують переваги риб’ячого жиру. Є дослідження, які доводять, що риб’ячий жир позитивно впливає на наш організм і може допомагати в боротьбі з СДУГ, хворобою Альцгеймера і навіть раком», – стверджує дієтолог.

Коли потрібно почати пити риб’ячий жир в капсулах

«Якщо ви регулярно – як мінімум три рази в тиждень вживаєте жирну рибу, включаючи лосось і сардини, то, ймовірно, вам не потрібно вживати риб’ячий жир в капсулах. Важливо, однак, щоб риба, яку ви споживаєте, була вирощена в природному для неї середовищі, а не в штучних умовах. Оброблена риба може містити пестициди та інші хімічні речовини, які активно використовують сучасні виробники.

Кращі джерела омега-3 – це лосось, сардини, анчоуси і оселедець, так як вони містять жирні кислоти у формах DHA і ELA», – говорить медик.

Чи потрібен риб’ячий жир маленьким дітям

«Якщо дитина регулярно не їсть жирну рибу, наприклад, дикий лосось і вживає багато смажених і оброблених продуктів, які можуть пошкодити баланс омега-3 і омега-6 в організмі, я б рекомендував вживати риб’ячий жир в капсулах. Дослідження також показують, що омега-3 можуть бути корисні для немовлят в утробі матері і фактично сприяють розвитку мозку, очей і нервової системи», – підсумовує медик.

zakarpatpost.net