Люди, які багато користуються соцмережами, є самотніми

Можна подумати, що соціальні медіа дозволяють нам мати цілодобовий контакт з нашими близькими, але нове дослідження виявило, що насправді вони змушують нас почуватися самотніми.

У доповіді йдеться: якщо ви проводите у соціальних мережах понад дві години, ваші шанси почути себе у соціальній ізоляції удвічі вищі, – інформує zik.ua з посиланням на The Independent.

У дослідженні, проведеному Університетом Піттсбурга, США, вчені опитали 1,787 дорослих у віці від 19 до 32 років про їх використання 11 найпопулярніших сайтів соціальних медіа: Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine і LinkedIn.

Вони виявили, що люди, які відвідують соціальні мережі більше 58 разів на тиждень, у 3 рази мають більше шансів відчути себе самотніми, ніж ті, хто заходить на сайти максимум 9 разів.

Вже давно існувала думка, що соціальні медіа сприяють зростанню Синдрому втраченої вигоди, але це дослідження показує, що проблема може бути більш серйозною.

Однак не зрозуміло, чи соціальні медіа викликають самотність, або чи вже самотні люди схильні довший час витрачати на соціальні мережі.

«Ми ще не знаємо, що з’явилося першим – використання соціальних засобів масової інформації або почуття соціальної ізоляції», – сказав співавтор дослідження Елізабет Міллер, професор педіатрії в Університеті Піттсбурга.

«Цілком можливо, що молоді люди, які відчували себе соціально ізольованими, звернулися до соціальних медіа. Або ймовірно, що їх ширше використання соціальних засобів масової інформації якимось чином призвело до почуття ізольованості від реального світу».

Дослідження показує, що чим більше хтось витрачає на соціальні медіа, тим менше часу у них лишається для реального життя і соціальних взаємодій, що лише призводить до загострення проблеми.

Так само, як кількість самогубств і проблем з психічним здоров’ям збільшується серед студентів і молодих людей, так і зростає роль соціальних медіа.

«Ми за своєю природою істоти соціальні, але сучасне життя має тенденцію розділяти нас замість того, щоб єднати», – сказав професор Браян Прімак зі школи медицини Університету Піттсбурга.

«Хоча може здатися, що соціальні медіа відкривають нові можливості, щоб заповнити цю соціальну порожнечу, я думаю, що це дослідження показує, що вони не можуть бути рішенням, на яке люди сподівалися», – додав він.

zakarpatpost.net