Цікаві місця Ужгорода: Ротарі парк

У мальовничому місці біля Ужа неподалік  моста Масарика розташувався Ротарі парк.

Саме таку назву разом із аркою, до якої прикріплено табличку з відповідним написом, місцина отримала ще у квітні 2013 року.

Перед тим, у 2003 році, сквер було названо Ротарійським.

Утім не всім відомо, що  назва «Ротарі» означає ротацію.

Але про це – трохи згодом.

Сам же парк досить ошатний і гарний, із вимощеною з бруківки доріжкою, унікальними зеленими насадженнями, серед яких як хвойні, так і листяні. Є там також дитячий майданчик із гірками та кафе, яке з року в рік розширюється, при цьому зменшуючи територію парку.

Крім того, в Ротарі парку є пам’ятник чорнобильцям-ліквідаторам. На жаль, за ним ховається сміття та різний непотріб.

Також у парку встановлено лавочки,  облаштовано клумби.

Загалом парк гарний, але догляд за ним недостатній. Окремі зі смітників поламані, деякі вкрадено взагалі, кілька ліхтарів розбито. З прибиранням тут також не все гаразд, листя  дерев не вивезено ще з осені.

Організація, яка взяла парк під опіку, на початку своєї діяльності в Ужгороді активно взялася впорядковувати територію, але згодом цю роботу дещо закинула.

Принаймні доглядати за Ротарі парком можна було б краще. Наприклад, як навпроти, у сквері Масарика, який облаштували словаки.

Для довідки.

Міжнародний рух Ротарі (Ротарі Інтернешнл/ Rotary Іnternatіonal) чи скорочено Ротарі (Rotary) – всесвітня неполітична громадська організація представників ділового світу і інтелігенції, об’єднаних ідеєю служіння суспільству під девізом: «Служіння суспільству вище особистих інтересів». Перший Ротарі клуб був створений у Чикаго (Іллінойс, США) у 1905 році.

В Ужгорді Ротарі клуб є найстаршим за віком у всій Україні. Він з’явився в місті ще в 1929 році. А в післявоєнний період ротарійський рух в Ужгороді був відроджений також одним із перших у державі – у 1994 році. Членами ужгородського клубу в різні часи були губернатор Грабар, художник Ерделі, хірург Фединець.

zakarpatpost.net