Довкола вирубки дерев у Мукачеві не вщухають емоції

Варварством і вандалізмом називають мукачівці вирубку дерев на вулиці Духновича. Днями «чорні лісоруби» знищили цілу липову алею…

Дебати, словесні перепалки та  маса емоційних відгуків у соціальних мережах – такою є реакція краян на вирубку дерев на одній із центральних вулиць міста над Латорицею. При чому, одні мукачівці виступають за збереження зеленого фонду на вищезгаданій вулиці, інші ж навпаки, підтримують те, що Мукачево оновлюється у плані висадження нових порід молодих дерев.

«Дерева зрізають у  місті далеко не вперше. Траплялося  подібне й раніше. Були ексцеси і  в Ужгороді та в Хусті. Але населення там не мовчало. Скільки лише бунтували активісти  після кронування каштанів на Київській набережній в обласному центрі. Або коли в Хусті перед реконструкцією вулиці Карпатської Січі вирізали насадження, громадськість оголосила мерії справжню війну. А чого мовчать мукачівці?  Я виступаю категорично проти вирубки дерев, які захищають місто від пилу, автомобільних викидів та інших небезпечних речовин, улітку під кронами яких можна було сховатися від пекучого сонця. Чому заради чиєсь нової ідеї мають гинути рослини?»  –  каже мешканка міста над Латорицею Тамара Орос.

Інші мукачівці також не приховують обурення.

«Мені майже 80 років. Вулиця була гарною і затишною, а тепер там – пустир. Не знаю, чи доживу до того, поки виростуть нові насадження, адже їм треба декілька десятиліть, аби крона стала розлогою,» – ділиться думками пані Марія.

Дерева, а точніше – їхні останки тихо і безмовно плачуть. А працівники, що проводять обрізку і що зрізали їх під пні, викорчовують корені…

«Серце стискається від побаченого, – запевняє мукачівець пан Павло. – Коли робили це кощунство, на вулицю вийшла жіночка і казала, що так би голови відрізати тим, хто це задумав. Я солідарний із нею».

У свою чергу у мерії запевняють, що на місці старих лип, які вже були аварійними, висадять кленову алею.

Солідарні з представники влади і деякі містяни, які вважають, що дерева, принаймні більша частина з них, були враженими різними «рослинними недугами», старими і дійсно потребували «заміни».

«Експертом я не можу бути, однак оглянувши пні та бачачи самі дерева до того, як їх зрізали, можу однозначно сказати, що деякі з них, при чому відсотків 70, мали різноманітні грибкові захворювання. Стовбури окремих були трухлявими і справді становили загрозу для перехожих. Інколи, незважаючи на те, що щовесни крони дерев впорядковувалися комунальниками, сухі гілки відламувалися і падали на тротуар. Варто враховувати й те, що вулиця багатолюдна, веде в різні  частини міста, нею ходять діти… тож треба думати і про їхню безпеку,  – запевняє zakarpatpost.net біолог Ельвіра Наумцева.

Слід зазначити, що незабаром вулицю Духновича буде засаджено новими багаторічними рослинами, зокрема, кленами, які пристосовані до закарпатського клімату, швидко ростуть і мають розлогу крону.

Утім за старими липами багато мукачівців дуже сумують…

 zakarpatpost.net