Завтра в Закарпатті очікується майже літо

Синоптики прогнозують після похолодання значне підвищення температури.

Зокрема, в Ужгороді на найближчі дні обіцяють до 18 градусів із позначкою плюс, у Мукачеві – 19, а в Хусті, Тячеві та Берегові – взагалі 20. Хоча у четвер і п’ятницю дощитиме.

22 березня наші пращури відзначали другий прихід весни, вірили, що якщо трясогузка прилетіла, то річка через 12 днів розкриється; приліт жайворонка віщував тепло; зяблика – холод.

У давнину існувало повір’я, що 23 березня «туман з’їдає сніг», тобто вказує на прихід тепла. Туман також вказував на теплу середину травня, а іній – на дощовий день на Ісакія Змійовика (12 червня). Сині хмари, які тікають по небу, передбачали тепло і дощ. А ще 23 березня може бути перша у новому році гроза. Рибалки в цей день звертали увагу на весняні струмки: якщо вони бігли у лунку, то те означало, що буде добре ловитися плотва.

А ще наші предки переконували, що яка середина березня, таким буде й  літо: дме теплий вітер — буде тепле й мокре; випаде сніг, мороз і вітер з півночі — літо очікується холодне; йтиме дощ — літо буде дощове.

До речі, березень 2013 року був найхолоднішим у Закарпатті за останні 60 років,а 2016 рік науковці  Всесвітньої метеорологічної організації назвали найбільш спекотним за всю історію спостережень, хоча минулорічну весну назвати теплою досить важко.

zakarpatpost.net