Закарпатський письменник – про майбутнє України

Що буде з Україною?

Запитують майже на кожній зустрічі. Цього достеменно не знає ні Порошенко, ні Трамп, ні Меркель, ні Путін… Але в адептів «горового, вертикального мислення» є своє бачення.

Карпатський мудрець Андрій Ворон, крім інших хистів, мав дар передбачення. Ось що він провіщав про нашу новітню добу (в моїй, стилізованій інтерпретації). Україна мусить нарешті вибрати між зашкарублою архаїкою і новим розвитком, між дрімучою провінційністю і модерним світом. Це питання життя і смерті. Україна втратила українське минуле, цілісного українського сучасного немає, а виразне вкраїнське майбутнє не проглядається. Україна повинна народити з себе щось цілком нове. Можливо, вона повинна ставати новою Америкою між Росією, Європою і тою ж Америкою. Можливо – ставати новим Ізраїлем. Це порятунок для самої України і порятунок для інших, яких Україна вже втомила (а може, вони втомилися самі від себе?). З України розпочнеться новітнє переродження, перегрупування укладів і формацій, коли ні кордони, ні мови, ні релігія, ні ментальність населення не матимуть принципового значення для формування спільноти. Починається епоха нової комфортності суспільно-державних устроїв.

І ми тут будемо піонерами. Зі старого українського кореня має вирости нове дерево світового саду.

Німецький філософ Йоганн Гердер ще три століття тому пророкував: «Україна стане колись новою Елладою».

А ось ще один світлий розум – Гьоте. Його формула чи не найкраще підходить для нас, «сердечної» (за висловом Сковороди) нації, що розвивається без системи і плану: «Єдине, що можна передбачити напевно, це те, що станеться щось непередбачене».

Ціла наша історія – низка непередбачуваного. Як лихого, так і доброго, темного і світлого.
Сподіваймося на останнє, не забуваючи й про закон світил: перед світанком – найтемніше, найхолодніше…

Мирослав Дочинець, “Зряче перо”, щоденникові записи

zakarpatpost.net