В Ужгороді весну закликали виготовленням жайворонків

В Ужгороді розпочали передвеликодні майстер-класи – виготовляли жайворонків та писанки в лемківській техніці. Учні – діти та їх батьки, які зголосилися напередодні Великодня навчитися новим традиціям.

«Із жайворонків починалася весна, вірили, що якщо з ними гратися – забавлятися, то весна прийде швидше, а оскільки в нас холодна була зима, то вже не тільки діти, а й дорослі хочуть, щоб нарешті прийшла весна», – розповідає майстриня Софія Будник із творчої студії “Тепло рук».

Бажання батьків і родини – це все, що потрібно, щоб самостійно виготовити жайворонків із тіста, наголошують майстрині. Для цього роблять звичайне дріжджове тісто, воно має бути солодке, таке, як для випікання пасок.

9-річна Юлія Свищо прийшла на майстер-клас із молодшим братом. Дівчинка ретельно розминає тісто, щоб надати йому необхідну форму: «мені було найважче місити тісто, але це цікаво. Я зробила одного жайворонка і заберу його додому. Я знаю, що колись діти робили таких пташок, бігали з ними і закликали весну».

«Жайворонки – це традиція більш характерна для центральної, східної України, де побутував звичай веснянок, закликання весни. Але, мені здається, що це така гарна традиція, яку ми можемо собі в Закарпатті започаткувати і також втілювати її в життя», – додає Софія Будник.

Після випікання жайворонків, діти вчилися виготовляти лемківську писанку. Її особливість, зокрема, в тому, що візерунки на яйце наносять не писачком, по якому стікає віск, а цвяшком. Техніка виготовлення лемківської писанки легша, ніжінші, кажуть організатори майстер-класів, тому розпочали саме з такого навчання.

zakarpatpost.net