Що в Закарпатті можна купити за долар?

Ви все ще думаєте, що у всіх бідах у державі винні американці? Тоді ми йдемо до вас. Із однодоларовою банкнотою…

Що можна купити в Америці за долар?

Чомусь мимоволі пригадується старий закарпатський анекдот про діда, який побував у гостях у сина у США і повернувшись додому розповів дружині, що там майже все, як у нас , навіть долари такі ж, тільки мова інша.

Тож провести дослідження нас надихнув «дзвінок друга», а точніше знайомого, який вже багато років живе в заокеанській державі і переконаний, що українська валюта відрізняється від американської тим, що у США за ті ж гроші (за курсом у обміннику) можна купити набагато більше продукції, ніж у нас.

Зі слів Олексія, українці у Америці можуть заробити від 3 до 15 доларів за годину. Це стосується найелементарніших робіт, де навіть можна обійтися без знання мови. Про оплату праці кваліфікованих українців у США ми говорити не будемо. У нас же – більшість краян отримують 100 гривень за день.

Тепер спробуємо з’ясувати що можна купити за долар на батьківщині зеленої валюти. Отже… у США за 59 центів можна придбати упаковку молока, майже кілограм апельсинів, 500 грамів картоплі. За цілий же долар, скажімо, у недорогій крамниці «Все по 1$» – масу продуктів: крупи, чай, печиво, шоколад, рис, цукор, борошно, макарони тощо… Навіть можна в кафе сходити і з’їсти булочку з корицею та родзинками. Щодо риби, то 100 центів вистачить на кілограм солоної тюльки, або живих карасів, з м’яса – на 100 грамів свинини і на 800 грамів курятини.

У нас за 27 гривень можна…

Заокруглюємо і умовно купуємо 1 долар за 27 гривень. Щоб присвідчитися, на що ще раціонально можна його витратити, вирушаємо на ринок. Ні на кілограм помідорів (35 гривень), ні огірків (60 гривень), ні кабачків (70 гривень) на навіть на півлітра сметани (35-40 гривень) грошей не вистачить.  Беремо кілограм картоплі – 5 грн, моркви – 6 грн, капусти – 6 грн, буряка 5 грн, пучок зелені – 6 грн… І ми вже в «мінусах». Навіть борщ зварити не можна…

Грудка домашнього сиру теж «тягне» на цілий долар.

Із одежі за 27 гривень вдається купити хіба що дві пари шкарпеток.

А от посидіти в кафе можна. Скажімо, в недорогому закладі можна випити каву та з’їсти дешеве тістечко. Наїстися ж не вдасться.

Про дозвілля ж у час тотальної економії коштів говорити взагалі не будемо. Але у книгарні за 27 гривень вибір літератури, як не прикро… невеликий… Тому найкраще читати періодику. За долар можна купити чимало газет!

Виходить, що у США набагато більше можливостей раціонально вкласти долар у товар… Сумно, але українські зарплати явно «відстають» від цін… або ж навпаки… ціни випереджують наші скромні прибутки…

zakarpatpost.net