Цікаві місця Ужгорода: парк «Перемоги»

Парк, розташований в центрі густозаселеного житлового кварталу, який в  народі називають «Кірпічка», було закладено ще за радянських часів, а відкрито у 1985 році.

У 80-х роках минулого століття він діяв як ландшафтний парк зі штучною водоймою. Займала зелена зона площу більше 13,8 гектарів, при цьому інших місць для відпочинку поблизу не було і немає й зараз.

Проте згодом частину парку було забудовано і на сьогодні залишилося всього 7 паркових гектарів.

Але й на них поклали око забудовники. Хоча згідно з Генпланом міста, затвердженим ще в 2004 році, територія «Кірпічки» відноситься до «рекреаційних зон» й не є придатною для будівництва.

Тож мешканці району неодноразово піднімалися на протести, аби захистити територію, адже тодішня мерія у коригуваннях Генплану від 2013-го року планувала віддати парк у розпорядження підприємців.

Отже, там «виросли» спортивні об’єкти, дві церкви, монастир та автостоянка.

Наразі, на жаль, парк не в найкращому стані.

Хоч у водоймі й купаються, і ловлять рибу, та вона забруднена.

Довколишня територія також засмічена.

Однак мешканці «Кірпічки» є дуже активними, вони поволі беруться облаштовувати парк, влаштовують там різні розваги і планують перетворити там повноцінну зону відпочинку.

Зокрема, активісти ЕКОСФЕРИ незабаром планують встановити у парку «зелену» сцену із верби і використовувати її для проведення різних заходів, а також як живий елемент  декору.

Крім того,  для облаштування інклюзивного майданчика з природних матеріалів для дітей цьогоріч парку буде виділено  близько 300 тис. грн.

Тож дуже хочеться, аби парк отримав друге дихання і радував ужгородців затишною атмосферою та красою.

zakarpatpost.net