Чи всі мукачівські жебраки потребують допомоги

Тема жебраків – бездонне море досліджень, бо тут, як і в кримінальних структур… своя ієрархія. Пригадується випадок, коли кілька років тому у одному із сіл області біля церкви один безхатченко вбив іншого за те, що той не хотівся поступитись насидженим місцем для випрошування милостині… адже в Закарпатті, як правило, більшість старців мають свої «офісні» території.

Потрібні гроші на операцію. Але кому?

Звичайно, на крик по допомогу прохачів милостині відгукуються далеко не всі. Більшості краян вистачає і власних клопотів і бракує власних коштів.

Але в той же час за нинішніх умов у державі, ті, хто виходять на вулицю з простягнутою рукою, не сприймаються суспільством настільки негативно, як кілька років тому.

«Прикрість може трапитись із будь-ким», – кажуть перехожі, кидаючи в сумочку незнайомій людині в брудному лахмітті то гривню, то п’ять, то навіть двадцять…

На одному з «бойових постів» у центрі Мукачева зі світлиною в руках час від часу стоїть жіночка і просить нібито на операцію дитині. На вигляд…  молода і здорова «мама недужого хлопчика». Однак вона не нехтує можливістю дайкати кошти навіть від літнього чоловіка нами лицях.

При цьому до неї періодично підбігають двоє дітлахів і теж передають їй «зароблене».

Розговорити жінку і дізнатися, чому вона обрала для себе такий спосіб життя не вдається. Утім діти більш говіркі.

Дівчинка, років 7 відповідає, що на операцію мамі, а хлопчик, років 10, запевняє, що на лікування батька. Дивно, як різняться відповіді… Та очевидно одне, що на обман своїх чад підштовхнула сама мати. Тож із-за таких жебраків людина потім не хоче давати гроші тим, хто справді їх потребує.

Допомогти здоровому жебраку, чи хворому сусіду?

Однак трапляються між жебраками і не аферисти. Є й такі, хто дійсно опинився у складних життєвих обставинах. Та  на насиджені місця їм – зась. Тому вони періодично змінюють місця дислокації і навіть мандрують областю, аби десь підзаробити.

А зараз, у добу високих технологій з’являється чимало і «віртуальних старців», які виманюють чималі суми від довірливих краян  через Інтернет, вдаючись до усіляких хитрощів… Але це вже зовсім інша тема…

Розповісти більше про те, що насправді відбувається в Мукачівських колах прохачів милостині газета «МУКАЧЕВО EXPRESS» попросила начальника управління соціального захисту населення Наталію Зотову.

«Далеко не всі особи, які просять милостиню, насправді потребують допомоги. Особливо це стосується тих, хто стверджує, наче кошти необхідні для лікування дітей. Торік нашими фахівцями були проведені численні рейди з виявлення подібних шахраїв. Замість кількох гривень, ми пропонували таким особам реальну допомогу: візит до лікаря, запис на консультацію до столичних клінік,офіційну матеріальну допомогу у розмірі всієї необхідної суми. У результаті, жоден з десятків шахраїв не погодився на це, наголосила пані Наталія. –  Але й це ще не все…  більшість із них одразу втікали. Щодо тих, кого вдалося затримати й передати до рук поліції, то з’ясовувалося, що дітей у них або немає і вони використовували світлини чужих малюків, взяті з соцмереж, або діти дійсно є, дійсно хворіють, але недуга не критична і на базі місцевих лікарень таке лікування можна провести успішно і безоплатно. На сьогодні відповідальності за жебракування немає. Але зовсім інша справа, якщо гроші виманюють шахрайськими методами і тим паче, якщо використовують для жебрацтва дітей, або залишають хворих дітей напризволяще, а самі вирушають на “заробітки”.

Усі опитані нами старці були немісцевими і приїздили до Мукачева з інших районів і навіть областей. Усе свідчило про те, що це були планові “заїзди” професійних прохачів і що за ними стояли особи, які й збирали “грошовий урожай”. Цей факт підтверджується ще й тим, що жебраки масово з’являються на вулицях міста і так само масово й раптово зникають. Крім того, одних і тих самих осіб з простягнутою рукою можна побачити не лише в Мукачеві, але і в інших райцентрах.

На сьогодні існує понад 70 видів різних соціальних допомог, є місцеві програми з підтримки нужденних, працюють благодійні фонди та волонтерські організації, а в Мукачеві діє унікальна програма “Додаткового соціально-медичного захисту мукачівців”, де важкохворим людям виплачуються з міського бюджету чималі кошти для лікування.  У зв’язку з цим, просимо бути обачними, не сприяти шахраям і не дозволяти їм живитися за рахунок вашого доброго серця! Жебрацтво – це або вид шахрайства, або сучасне рабство, якому ви сприяєте, подаючи милостиню».

Отож… ніхто нікого не закликає відмовлятись від добрих справ, бо допомагати іншим, безсумнівно, потрібно… Але, перш ніж розстатись із нелегко заробленими гривнями, усе ж варто подумати, кому їх краще віддати: псевдожебраку чи справді вбогій людині, яка живе на сусідній вулиці… здоровому п’яному старцю, або сироті з дитбудинку…

Газета «МУКАЧЕВО EXPRESS», ексклюзивно для zakarpatpost.net