Ужгородський замок потрапив до десятки наймістичніших місць України

Він займає п’яту сходинку

Рейтинг склала організації «Неймовірний світ». До нього також потрапили: долина привидів біля Алушти, «Вервольф» у Вінницькій області, Домініканський собор у Львові, Алімова балка в Криму, Кам’яне село на Житомирщині, Лиса гора в Києві, Кам’яна могила під Мелітополем, поляна Громовище на Житомирщині.

А історія Ужгородського замку знайома багатьом краянам.

Згідно з легендою, мурами блукає таємничий привид.

А починалося все так…

Ужгородський замок відомий з кінця IX століття. Тоді він мав вигляд дерев’яної фортеці і належав місцевому слов’янському племені білих хорватів. В кінці Х – початку XI століття ці землі входять до складу Угорського королівства, а на місці дерев’яного укріплення зводять новий кам’яний замок. Сучасного вигляду фортеця набула в кінці ХVI століття. На запрошення магнатської родини Другертів, які в той час володіли замком, італійські інженери провели повну реконструкцію споруди, потім замок втілив новітні досягнення фортифікаційного мистецтва тодішньої Європи. Після цієї реконструкції фортеця жодного разу вороги не взяли штурмом. Своє оборонне значення замок втратив на початку ХVIII століття, а зараз в ньому розмістився Закарпатський краєзнавчий музей.

Приблизно з середини минулого століття Ужгородом поповзли чутки, що в місячні ночі подвір’ям  замку бродить привид. Нічний сторож неодноразово бачила білу жіночу фігуру. Ті з охоронців, хто наважувався наблизитися до неї, з жахом виявляли, що фігура ця повністю прозора. Кажуть, що привид є духом дочки одного з комендантів замку. Під час облоги дівчина нібито видала ворогові таємницю замкових підземель, якими можна було безперешкодно потрапити до фортеці. Дізнавшись про зраду, розлючений батько велів живцем замурувати дівчину в стіні замку. З тих пір нещасна кілька разів на рік виходить зі своєї в’язниці, і, важко зітхаючи, до ранку бродить замком.

Цікаво, що тут було проведено кілька молебнів, щоб покласти край земним позбавленням гості з потойбіччя. Проте, привид продовжує регулярно виходити на нічні променади старовинним замком.

Газета”Екстра Закарпаття”, ексклюзивно для zakarpatpost.net