Весняні трави-страви: у салат, до борщу й на десерт

Весна! Зазеленіли городи, поля та лісові галявини.

Саме там, а не в аптеках і супермаркетах, знавці шукають вітамінну зелень, пише Експрес. На які ж рослини слід звернути увагу насамперед?

– Найбільш впізнаваною з усіх є, мабуть, кульбаба, крихітні розетки якої з’явилися ще наприкінці березня, а зараз зеленіють у всій красі, – розповіла Олена Коб’юк, травознай, дослідник народних методів оздоровлення.

– Молодi листочки кульбаби мiстять у великій кількості вiтамiн С (50-70% – це майже як цитрини), каротин, вiтамiни В1, В12, Е, солi залiза, кальцiю та фосфору, корисну для судин нiкотинову кислоту тощо. Не менше користі й у квітах, вони щедрi на марганець, мiдь, молiбден, кобальт – усе це мiкроелементи, необхідні для здоров’я.

– Як можна їсти кульбабу?

– Наприклад, вичавлюючи сiк із молодого листя. Він змiцнює органiзм, корисний при запальних процесах шлунка (якщо понижена кислотнiсть). Його використовують як легке проносне при хронiчних закрепах і як жовчогiнний засiб при захворюваннях печiнки i жовчевого мiхура.

У багатьох країнах кульбаба вважається салатною рослиною. З її молодих листкiв готують вiтамiннi салати, приправи до м’яса та риби, варять супи й борщi. Щоб зелень не гiрчила, попередньо її можна ошпарити окропом.

Але саме ця природна гiркота сприяє продукцiї шлункового соку, допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

А ще з молодої кульбаби можна зварити неповторне за смаком варення. Додайте до пелюсткiв цукор у спiввiдношеннi 1:1, варiть 10-15 хвилин, i – делiкатес готовий.

До речi, цю страву наше бабусi використовували, як маску для обличчя, щоб надати шкiрi гарного кольору та нiжностi.

– А що скажете з приводу кропиви?

– Не забувайте і її накришити до салату. Речовини з кропиви сприяють збiльшенню концентрацiї гемоглобiну в кровi. У кропивному листі аскорбінової кислоти удвічі більше, ніж навіть у чорній смородині. Ця трава також містить вітаміни групи В, рідкісний вітамін К, каротин, мікроелементи. А оптимальне співвідношення калію та кальцію сприяє нормалізації діяльності серцево-судинної системи. Для вживання в їжу найкраще підходять верхні, найніжніші листочки світло-зеленого кольору. А темно-зелене листя має надто грубі волокна, які подразнюватимуть кишківник.

Через це навіть молоду кропиву ніколи не вживають свіжою — її обов’язково варять. А для салату можна просто занурити листя в окріп і потім вже нарізати. Ще одна чудова салатна рослина, про яку в наш час несправедливо забуто, — лобода. Її повно на присадибних ділянках, берегах річок, полях і городах. У її складі — вітаміни Е, С, калій, рутин, мінеральні солі, каротин, ефірні олії, унікальні амінокислоти. У лісі можна назбирати так звану заячу капусту (кислиця звичайна). Рослина містить щавлеву, яблучну та янтарну кислоти, а також вітамін С, рутин, каротин.

Має жовчогінний, протизапальний вплив, нормалізує травлення та обмін речовин. Ще одна ідеальна, хоч i дещо призабута, салатна рослина – медунка. Зi свiжого нiжного листя готують смачнi вiтамiннi закуски, що добре поєднуються з цибулею, листям кульбаби, кропивою, спецiями, травами.

Пасує зелень медунки i до супiв, зелених борщiв.

До речi, знавцi спецiально культивують медунку навiть на городах: собi зручнiше, та й баланс рослин у дикiй природi не порушується.

Iрина КОНТОРСЬКИХ

zakarpatpost.net