Чудеса по кишені: на Закарпатті можна найдешевше в Україні відпочити

Озера чистіші швейцарських, гарячі джерела цілющі угорських, винні погреби, куди прагнуть потрапити італійці…

А журналісти “Подій тижня” продовжують знаходити в Україні місця, куди варто вирушити, якщо на дорогі закордонні подорожі грошей не вистачає. І сьогодні ми розповімо про Закарпаття – унікальний куточок нашої країни, де не виїжджаючи за межі області можна відвідати пів-Європи. Озера чистіші швейцарських, гарячі джерела цілющі угорських, винні погреби, куди прагнуть потрапити італійці…

Звідси, з гори Керек, відкривається найкращий вид на центр виноробства в Закарпатті. Берегово та його околиці – потопають у виноградниках. Так повелося з часів ще Римської імперії: тут якраз проходив її північний кордон, пише “Сьогодні“.

Бела Варга чекає не дочекається врожаю 2016 року. Він винороб у третьому поколінні. Для туристів, які знайдуть його будинок в Мужієво, завжди радий відкрити заповітний підвал.

У фамільній реліквії зараз витримується 600 літрів Каберне Совіньон. У сусідній бочці – легендарна “Троянда Закарпаття” за рецептом тридцятирічної давності. А тут – іспанській Малазі на основі портвейну… Всього два десятки вин. І кожне можна спробувати!

Дегустація вин з підвалу Варги обійдеться в сто гривень. Цінителів предостатньо. Особливо підлестили виноробу італійці.

Винний тур на батьківщину Леонардо да Вінчі пропонують за дві з гаком тисячі євро. А в Закарпатті готові безкоштовно показати унікальні підвали в скелях.

Такому підземеллям позаздрять винороби не тільки Тоскани. Погреби в горах вулканічного походження зустрічаються вкрай рідко. Крім України, ними можуть похвалитися всього пара-трійка країн.

Для виробництва вина – те, що треба! Перші підвали в скелях імовірно з’явилися в середньовіччі. Рабська праця.

Угорські феодали задіяли полонених турків.

Хоч і були вирубані на століття, але з двохсот підвалів колись знаменитого на всю Європу Берегівського ряду вціліли лише два десятки. Цьому просто пощастило з новими господарями.

Винний тур в Закарпатті можна зробити менше, ніж за тисячу гривень.

Проїзд туди і назад – від п’ятисот гривень. Житло – 300-400 гривень на добу. Дегустації від 50 до 100 гривень.

Для подорожі ж до Тоскани (Італія) мають бути зовсім інші витрати. Транспорт 15 тисяч гривень. Житло 40 євро на добу Ще 200 євро – власне екскурсія з гідом. Разом – 22 тисячі гривень.

Не вином єдиним знаменито Закарпаття, а ще й термальними джерелами! У вже знайомому нам Береговому – бюджетний варіант: 120 гривень за годину, або 300 – за день. А в сусідньому Косино – 300 гривень – мінімальний абонемент на три години.

На вході кожен гість отримує браслет – з його допомогою ведеться облік часу. А крім того, це ще й ключ до індивідуальної шафки, в якій можна залишити свої речі.

З роздягальні – вихід відразу в басейн під відкритим небом. І – ось воно, щастя!

У 80-ті тут шукали нафту, а знайшли на кілометровій глибині цілющу воду, борово-натрієво-хлоридну. Мутнувато-жовта, з солоним присмаком, комфортної для тіла температури – 36-40 градусів.

Щоб поніжитися в аналогічній за складом водичці, доведеться їхати в Ісландію, Нову Зеландію або взагалі на Камчатку! Термальні курорти в інших країнах за цілющими властивостями поступаються закарпатським.

У Косино номер на двох коштуватиме дві тисячі гривень на добу. Для проживаючих в готелі – купання безкоштовне і безлімітне: особливий шик поплавати опівночі.

Відпочинок на термальних водах Косиного обійдеться в дві з половиною тисячі гривень. Стільки буде коштувати тільки один переліт з Києва в Будапешт, якщо ви вирішите вирушити в Угорщину. Готель у Мішкольці – 35 євро. Квиток в купальні 8-12 євро. Разом – 6620 гривень.

Не перетинаючи кордон, можна покуштувати страви угорської кухні – король якої, безперечно, бограч – густий суп з копченостями і приправами.

Підкріпившись, вирушаємо в фінальну крапку нашої подорожі – до озера Синевир. 130 кілометрів гірських доріг і ось воно, знамените Морське Око Карпат.

Немов на підтвердження легенди про те, що озеро – це сльози прекрасної Синь по загиблому нареченому Віру – одне з семи чудес природи України зустрічає нас проливним дощем. На вершинах гір клубочиться туман.

Найзагадковіше і гірське озеро країни ще і дуже давнє – йому не менше 10 тисяч років!

Форель трьох видів відчуває себе дуже привільно: ловити її заборонено. Сюди їдуть не на риболовлю, а за сильними враженнями. Подібний пейзаж можна побачити хіба що в далеких Швейцарських Альпах.

Екскурсія в Карпати з персональним гідом обійдеться в 500 гривень. А якщо приїхати сюди своїм транспортом, то потрібно лише заплатити 30 гривень за в’їзд і ще 15 за кожного пасажира. Зупинитися можна в найближчому селі Сінполяна – там здають кімнати по 200-250 гривень.

Таким чином, поїздка до озера Синевир буде коштувати менше тисячі гривень. А ось подорож до Швейцарії – це мінімум 17 тисяч гривень переліт до Цюріха і назад. Квиток на поїзд до Люцерна – 20 євро. Готель від 70 євро на добу. Разом – 20 тисяч гривень.

zakarpatpost.net