У Мукачеві відкрили музей сучасної війни

Музей війни, яку пройшла 128-ма окрема гірсько-піхотна бригада на передовій, відкрили 24 квітня в Мукачеві. У військовій частині бригади, на території якої й створюють музей, поки тільки його перша частина, кажуть упорядники.

Тут уже більше  сотні експонатів від самих бійців та волонтерів. Є в експозиції залишки зброї, якою проти української армії воює агресор, і нашивки та речі бойовиків. На музейних стендах і пам’ятні прапори та дитячі малюнки, які солдати привезли зі сходу. А за кожною світлиною, на яких бійці пізнають себе чи своїх побратимів, ціла історія.

Самі бійці говорять про війну, яку пройшли самі, мало. Учасник бойових дій Євген Поліщук сам із Житомирщини. З 2005 року на службі. Чоловік прийшов подивитися на щойно відкритий музей, кожна експозиція якого викликає спогади: «спогади, це, звичайно, жахливі спогади на це все так подивиться. Ну, це повинно залишатися, щоб воно тільки залишалося в музеях, а не на всій території…»

Учасник бойових дій Олександр Бурдейний, який родом із Тернопільщини, додає: «як це сприймати, це тяжко сприймати, того що є багато людей, з якими я був там разом. Що я можу вам ще більше сказати…»

Збирати експонати до музею важко, каже речниця 128-ї бригади Наталія Мещерякова, тому що під час війни ніхто про музей не думав: «я хочу, щоб закарпатці знали, що такий музей є. Кожна людина, якій цікаво, або яка має стосунок до тих подій, родичі бійців можуть прийти і побачити, що тут є місце і для їхніх спогадів. Ми радо приймемо нові експонати. Важко збирати речі, пов’язані з Дебальцівськими подіями, Луганським періодом… Фото губляться. Бійцям не до фото. Та й самі бійці трепетно відносяться до пам’ятних речей, три роки не достатньо, щоб віддати чи відпустити… Але ці речі можуть розповісти багато тим, хто цікавиться сучасною історією».

Тетяна ЛЕШКО ексклюзивно для zakarpatpost.net