Втрачене здоров᾽я не повернути жодними пільгами – ліквідатори-чорнобильці Закарпаття

26 квітня Україна 31-й рік поспіль згадує трагічні події аварії на Чорнобильській АЕС. Сьогодні у Закарпатській ОДА відбулася зустріч керівників краю, представників профільних структурних підрозділів облдержадміністрації з активом громадських чорнобильських організацій, а потім – церемонія покладання вінків та квітів до пам’ятника Закарпатським ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС.

І якщо чиновники скаржаться на недостатнє фінансування програми компенсації витрат на оздоровлення чорнобильців, то самі ліквідатори наголошують, що жодні пільги і компенсації не повернуть головного – втрачених друзів та здоров᾽я.

«Нас із 16-ти зараз лишилося тільки троє. Ми й досі зідзвонюємося, цікавимося один у одного передусім здоров᾽ям, якого, на жаль, немає… Ще у 1986 році я отримав державну відзнаку як ліквідатор за те, що протягом двох місяців щодня проводив там експертизи, на основі результатів яких вже ухвалювалися рішення про подальші дії на об᾽єкті. Зараз маю купу проблем зі здоров᾽ям…», – розповів zakarpatpost.net учасник ліквідації аварії на ЧАЕС Юрій Келеман.

За інформацією облдержадміністрації, на Закарпатті сьогодні мешкає майже 4 тисячі громадян, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. З них більше 2 тисяч – ліквідатори, майже три сотні – інваліди внаслідок аварії на ЧАЕС, понад сімсот постраждалих дітей.

zakarpatpost.net