Чи зачистить столична поліція Київ від закарпатських бомжів перед Євробаченням?

Правоохоронці пояснили, що журналісти перекрутили інформацію про «посилення заходів безпеки» напередодні пісенного конкурсу.

Вчора ряд ЗМІ з посиланням на прес-службу і рядових працівників столичної поліції повідомили про спецоперацію з вивезення з Києва близько 20 тисяч бомжів, які своїм виглядом можуть зіпсувати настрій гостям «Євробачення», а також погіршують криміногенну обстановку. Нібито бездомних будуть вивозити подалі за місто і «вивантажувати в чистому полі».

Втім, в самій поліції про такі плани не знають. Як розповіла «ФАКТАМ» начальник відділу комунікації київського главку Нацполіціі Оксана Блищик, якщо бездомні не скоюють правопорушення, вони не є об’єктом інтересу правоохоронців. І заборонити їм перебувати в будь-якому місці, а тим більше відловлювати і вивозити за місто не можна.

Як виявилося, помилкова інформація поширилася завдяки одному з київських журналістів, яки вирвав із контексту коментар заступника спікера поліції Києва Яни Семенюк.

– Насправді, – повідомила «ФАКТАМ» Яна Семенюк, – журналіст питав про заходи безпеки, які будуть вводитися на період проведення «Євробачення». Йому відповіли, що розробляється ряд заходів щодо посилення заходів безпеки, частина вже проводиться, і про них незабаром заявить на брифінгу начальник поліції. Але в опублікованому матеріалі ці слова були поставлені так, ніби-то розробляються заходи з вивезення зі столиці бомжів і визначаються місця їхнього розміщення.

Паралельно з темою бомжів згадали і про циган. Нібито правоохоронцям також дали вказівку вивозити зі столиці ромів, а заодно і всяких дрібних шахраїв з кишеньковими злодіями. Як один із прикладів згадується недавня пожежа в таборі на Березняках. Нібито туди з’явилися люди в балаклавах, сфотографували і дактилоскопіювали всіх мешканців, після чого наказали забиратися. А незабаром поліція за допомогою місцевих депутатів, активістів і влади, які оплатили прибулим до столиці з Закарпаття ромам квитки додому, видворила їх з міста. Потім табір розібрали і пообіцяли розбити там сквер.

Ця подія порадувала жителів довколишніх мікрорайонів, яким сусідство з табором приносило ряд незручностей. Ряд правозахисників заявили про чергове порушення прав людини державою.

Як повідомили в поліції, в кінці березня у таборі в рамках кримінального провадження правоохоронці проводили слідчі дії, проте мови про поголовне дактилоскопування і фотографування його мешканців не було, розповіла «ФАКТАМ» Оксана Блищик. Також поліція не має відношення до виселення ромів і знесення їхніх будівель – це прерогатива райадміністрацій. А пожежа, що спалахнула в таборі ввечері 5 квітня, трапилася, за висновком експертів, через необережне поводження з вогнем, тому за фактом загоряння кримінальне провадження навіть не відкривалося. Чутки про вивезення зі столиці кишенькових злодіїв та інших злочинців, як стверджують в поліції, теж не відповідають дійсності. Їх можна затримувати лише за вчинені злочини, після чого суд на час слідства визначає запобіжний захід.

zakarpatpost.net