Хто приїхав на «Сонячний напій» в Ужгород? ФОТОРЕПОРТАЖ

Сьогодні, 28 квітня, в Ужгороді на вулиці Л. Толстого розпочався триденний ярмарок «Сонячний напій», повідомляє zakarpatpost.net.

Традиційний фестиваль мав дещо нетрадиційні новації. По-перше, нова локація – одна з центральних вулиць міста, через перекриття якої обурювалися водії як у соцмережах, так і поза ними. По-друге, прибічників цивілізованих фестивалів майже почули і намети поставили однотипні. Тобто основні позиції – продукти бджільництва, виноробства, молочну продукцію та частково handmade – розмістили в однакових бежевих наметах. Гастрономія і китайський крам базувалися у яскравих «полосатиках».

Але найцікавішими були гості ярмарку. Їхня географія вражає, але стає помітною лише тим, хто не тільки дивиться на продукцію, але й прислухається до продавців. Так, серед закарпатського мовного різнобарв′я можна було почути волинську, прикарпатську й галицьку говірки. Поцікавившись у торговців, звідки вони приїхали до Ужгорода, zakarpatpost.net дізнався, що мед, продукти бджільництва та скляні сувеніри приїхали з Львівщини, бісерові прикраси – з Тернопільщини, гончарні вироби – з Рівненщини, вишиванки і молочна продукція – з Івано-Франківщини. І навіть намет із м′ясною козацькою кухней презентували сусіди-львів′яни. Отож на ужгородський ярмарок з′їхалася уся Західна Україна.

У пошуках відповіді на питання «а де ж наші?» zakarpatpost.net мандрував ярмарком далі і з′ясував, що наше – то власне символ ярмарку, а саме сонячний напій! Закарпатськими були майже всі вина, трохи м′ясної та молочної продукції, гастрономія й трохи меду.

Але переважна більшість покупців все ж товпилися біля меду і сиру, а ось біля риби, якої ми нарахували три намети, люди переважно цікавилися цінами, а не купляли делікатеси. Продавці зазначають, що сьогодні торгівля йшла посередньо, але вони були до цього готові, адже основний ажіотаж очікують на вихідні, зокрема на приїзд туристів. А покупці відповідали, що ціни не кусаються, але поки що люди приціняються і складають списки покупок на суботу-неділю.

Гості ярмарку цікавилися закарпатськими фестивалями і зазначали, що таких заходів у їхніх краях буває небагато. Більшість з приїжджих продавців залишиться в Ужгороді на всі три дні. «Дав би Бог погоди», – наголосила господиня з Косівського району Івано-Франківської області, що привезла на ярмарок домашні сири.

Від завтра до фестивалю долучиться «Рух підтримки закарпатських військових» разом із майстрами хендмейду на площі Шандора Петефі. Отож ваші придбання стануть не лише приємними і смачними, але й корисними.

zakarpatpost.net вже зробив перші покупки і ділиться ярмарковими спостереженнями – рахівський сир на 20 гривень дешевший за «імпортний» з сусідніх областей!

zakarpatpost.net