Ужгородська вузькоколійка знову ожила. ФОТОРЕПОРТАЖ

Сьогодні, 1 травня, на Закарпатській дитячій вузькоколійній залізниці урочисто відкрили літній сезон, передає zakarpatpost.net.

Тепловоз та два пасажирські вагони у перший рейс повели машиніст – начальник Львівської залізниці Іван Груник та помічник машиніста – голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Першими пасажирами та гостями відкриття дитячої залізниці стали кілька сотень ужгородців та гостей міста з дітьми. Варто наголосити, що після відновлення залізниці у серпні 2016 року, лише протягом перших кількох днів її пасажирами стали близько чотирьох тисяч осіб.

За словами Івана Груника, ініціював відродження дитячої залізниці в Ужгороді голова облдержадміністрації Геннадій Москаль. «Задачу, якщо чесно, поставили добровільно-примусово. І це було правильне рішення. Ужгородська вузькоколійка – це унікальний об′єкт з історією. Таких дитячих залізниць у західному регіоні України лише чотири – у вас, Львові, Луцьку і Рівному. Ми й надалі підтримуватимемо як Закарпатську дитячу залізницю, так й інші подібні об′єкти для наших дітей», – розповів Іван Груник.

«До початку сезону залізницю обслуговували начальник та чотири охоронці. Тепер же тут працюють двоє чергових по станції, два провідника, локомотивна бригада – машиніст та його заступник, білетний касир. З лютого 2016 року у приміщенні дирекції залізниці почалися навчання для 35 юних залізничників. Тепер на дитячій станції вони перейдуть від теорії до практики. Це не лише діти залізничників, але й ті, хто цікавиться роботою залізниці. Наприклад, у нас є хлопчик, який з малечку мріє бути машиністом потягу. Переважно займаються діти з Ужгорода, однак є бажаючі й з району. Для їхнього залучення треба вирішити проблему з транспортом», – розповіла zakarpatpost.net начальник Закарпатської дитячої залізниці Віра Захарова.

Ужгородська дитяча залізниця, яка сьогодні відкрила літній сезон, працюватиме до 1 вересня – у вихідні та святкові дні з 11.00 до 16.00. Останній рейс стартуватиме о 15.00 від станції «Молодіжна» до станції «Парк». У день відкриття усі охочі скористалися унікальним транспортом безкоштовно. Вже від завтра дитячий квиток коштуватиме 10 гривень, а дорослий – 20 гривень в обидва кінці.

Тож, хто бажає здійснити мандрівку у маленькому вагоні вздовж річки Уж, матиме таку нагоду. Мешканцям же центральної частини міста слід звикати до сигналу локомотива, який лунатиме вихідними кожні 40 хвилин. Для більшості дорослих ужгородців цей гудок є знаком, що вузькоколійка жива. А це означає, що ожив улюблений дитячий об′єкт багатьох поколінь Ужгорода.

zakarpatpost.net