Безвіз: куди поїдуть закарпатці

На звістку про безвізовий режим закарпатці чекали як на друге пришестя. Наша прикордонна область незабаром відкриє широкі можливості для подорожей, а попереду – літо, сезон відпусток… тим більше, що поруч – чотири держави-сусідки. Але куди насправді найбільше мріють поїхати наші краяни? Про це ми від них і питали.

Автостопом по Європі

Андрій Кадар – людина амбіційна і смілива. 24-річний місцевий бармен уже два рази мандрував попутними автомобілями іншими областями України. Наразі у хлопця нові плани.

«Мій товариш зі Львова кілька разів подорожував Німеччиною, Чехією, Австрією. Я теж хочу спробувати. Маю наметі  об’їхати хоча б чотири держави. Там автостоп – звичне явище, особливо серед молоді. Таким чином мандрує й багато дівчат, – ділиться думками Андрій.

Найбільше до снаги хлопцеві Норвегія і Швейцарія, які хоч і не є членами ЄС, та куди в’їзд для наших земляків є дозволеним. Також він прагне побувати у Болгарії та в Польщі.

«Природа Норвегії мене вабила з дитинства. Ще в чотири роки, коли побачив наукову передачу про цю державу, вирішив, що колись неодмінно там побуваю,- зізнається екстремал. – Хочу помилуватися краєвидами, побувати в Осло, глянути на королівський палац.  То – романтична казкова країна, оспівана вікінгами, батьківщина піратів та рибалок. А ще – там дивовижні скелі та гори, як у нас».

На батьківщину статуї Свободи

Хоч Америки безвіз і не стосується, та в 32-річної вчительки англійської мови Тамари Сабов мрія побувати саме у США.

«Країна волі і країна емігрантів для мене завжди була однією з найбільш улюблених. Шкода, що  візу до Америки потрібно і отримати її нелегко. Але там стільки сього, до чого хочеться торкнутися. Крім того, хочеться ознайомитися з їхньою системою освіти і щось запозичити для власного досвіду»,- запевняє педагог.

А щодо Європейських держав, то Тамара неодмінно хоче поїхати до Чехії, адже там мешкає її сестра.

«Родичі гостюють у мене двічі нарік, а сама я в них не була вже років вісім. Усе руки не доходили навіть до того, аби зробити закордонний паспорт. Зараз здала документи і влітку неодмінно поїду, – каже вчителька. – Взагалі вважаю,що безвіз – дуже важливий крок до євроінтеграції і щиро радію, що незабаром ми матимемо змогу мандрувати світом».

До Ніредьгази в зоопарк

Багатодітна мама Аліна Коваль найбільше хоче повезти своїх трьох синів до сусідньої Угорщини.

«Двох паспортів не маю, тому на шанс їздити в Європу без додаткових витрат чекала з нетерпінням. У Ніредьгазі бувають дні,коли в зоопарк можна потрапити всього за 100 форинтів. Це на наші гроші копійки. Зазвичай квиток для дорослих коштує 2.800 форинтів, для дітей пенсіонерів та студентів – 1.900 форинтів. Однак мої діти ще ніколи не бачили ні слона, ні лева, ні пантеру. Я там була колись давно, часто розповідала малюкам про рай для тварин, який знаходиться в дуже затишному місці, – стверджує жінка. – Парк займає територію в 14 гектарів і  там мешкає більше ніж 3500 тварин. Із мешканцями зоопарку можна навіть фотографуватися, а деяких – нагодувати».

Іще Аліна прагне здійснити екскурсію Будапештом, адже там дуже багата архітектурна і музейна спадщина, є чимало визначних місць.

У столицю Габсбургів послухати музику

Скрипаль Людіг Сабов найбільше хоче побувати у Австрії.

«Відень – це всесвітньо відомий центр музики. Саме там жили і творили Моцарт, Бетховен, Гайдн, Шуберт, Брамс.  Мрію побувати у тамтешній опері, про яку багато наслухався, відчути насолоду від класичної музики, вдихнути дух творчості. Відень – це велич і розкіш з нальотом старовини, Відень – це місто музики і великих музикантів, Відень – це місто фіакрів і танцюючих білих жеребців, Відень – це дивовижна кава і знаменитий яблуневий штрудель. Одним словом Відень – це … Відень, місто, в якому потрібно хоч трохи пожити, а не просто пробігтися з путівником в руках. Місто, чарівне і прекрасне як сама музика… Мені поталанило одного разу бути там проїздом. Тепер  же хочу поїхати на кілька днів і ближче ознайомитися з побутом і звичаями австрійців, – запевнив 65-річний чоловік.

Крім того, музикант наголошує, що в Закарпатті від часів Австро-Угорщини збереглися деякі традиції західних сусідів, утому числі – і архітектурні.

Але йому хочеться на власні очі побачити красу і велич Відня.

«У світі можна знайти лише кілька таких міст, де симбіоз минулого і сьогодення є таким вдалим, як саме у Відні», – наголошує Людвіг.

На Ейфелеву вежу заради селфі

Студентка Марія Решетар більш за все прагне поїхати в Париж.

«Моя подруга навчається у Франції. Планую якось навідатися до неї в гості. Це – уже дворічна моя мрія, – зауважує дівчина. – Зі слів Нелі, люди там дуже привітні, на вулицях вітаються навіть із незнайомцями. У гуртожитку, як і в нас будь-хто може прийти в гості, двері не зачиняються.  Склад мешканців дуже інтернаціональний і власне французів там обмаль. Найбільша відмінність між гуртожитком у Франції і в Україні те, що там кожен прибирає за собою на кухні. А от навчаються студенти більше в бібліотеках. Хоч це звучить і дивно. Але там панує тиша і особлива атмосфера. Кожен має змогу зняти безкоштовно 500 копій за семестр на ксероксі».

Крім того, як розповідає студентка, їй хочеться спробувати попрацювати влітку в Парижі.

«Знайти роботу молоді там легко. Для нас там платять великі гроші, для французів же то – копійки. Є неважка праця за пристойну, як на мене, оплату. Більшість студентів у Парижі підробляють. І це чудово, адже молодь матеріально є незалежною від батьків,- розмірковує Марія.

До того ж, дівчина дуже хоче зробити селфі на вершині Ейфелевої вежі і похизуватися в соммережах романтичною подорожжю.

Утім серед опитаних найбільше було таких, хто закордон хоче поїхати не за ради гострих відчуттів, а працювати. Основна частина краян до безвізу усе ж ставиться, як до  можливості покращити матеріальне становище родини. Правда, для заробітчан безвіз матиме певні обмеження.

Як роз’яснюють у Міністерстві внутрішніх справ, безвізовий режим дозволятиме короткотермінове перебування в державах-членах ЄС (за винятком Великої Британії та Ірландії) та інших державах-учасницях Шенгенської угоди до 90 днів протягом 180 днів.

У разі, якщо комусь із наших краян потрібно буде перебувати в ЄС більш тривалий час, доведеться оформити візу. Перевищення дозволеного строку перебування може стати причиною відмови у в’їзді до держав-учасниць Шенгенської угоди у майбутньому. Термін перебування може бути подовжено лише у виключних випадках, наприклад, у разі необхідності термінового лікування, стихійного лиха, виникнення інших непереборних обставин.

У МЗС також наголосили, що безвізовий режим не означатиме права на проживання чи на працевлаштування в країнах ЄС.

 Марія УЖАНСЬКА, zakarpatpost.net