Травневий пікнік по-закарпатськи. ТОП-10 ідей

Традиційно пікнік на природі асоціюється з великою кількістю смачної, але не завжди корисної їжі.

Головним атрибутом пікніка вважається соковитий м’ясний шашлик, проте, як відомо, він не тільки шкодить фігурі, але і завдає шкоди здоров’ю. Останні дослідження Американської асоціації досліджень раку довели, що пересмажене м’ясо і апетитна хрустка скоринка сприяють розвитку онкологічних захворювань. Шашлик також часто стає причиною загострень у людей з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, пише НВ.

Провести травневий пікнік з користю для здоров’я і фігури допоможуть оригінальні рецепти легких і смачних страв: замінивши жирне м’ясо рибою, а гострі соуси легкими салатними заправками, вдасться не тільки уникнути появи зайвих кілограмів, але і подбати про своє здоров’я.

Закуски

Салат-рол для пікніка. Така закуска багата на калій та магній  – необхідні поживні речовини для регулювання здорового кров’яного тиску. Для приготування корисної і апетитної закуски знадобиться: 2 коржі з цільного зерна або борошна грубого помелу, 3/4 чашки свіжого салату ромен і шпинату, половина авокадо, почищеного і порізаного, половина огірка і чверть чашки тертого сиру. На кожен корж викладаємо листя салату і шпинату, авокадо, огірок і сир та згортаємо.


© Emily/Flickr

© Emily/Flickr



Салат грецький для пікніка. Для приготування знадобиться 6 плоских лавашів, 4 листи салату ромен, 1 великий помідор, 1 жовтий солодкий перець, пів огірка, 50 грам подрібненого сиру фета, чверть чашки листя орегано, оливкова олія та лимонний сік.

Лаваш розрізати навпіл, на чотири половинки викласти скибочки салату, помідор і солодкий перець шматочками, а також огірки, сир фета і свіжий орегано, заправити оливковою олією і лимонним соком, накрити рештою половинками лавашів.

Кукурудзяний салат. Для приготування 4 порцій потрібно: 400 грам замороженої або консервованої кукурудзи, 1 авокадо, 1 чайна ложка лимонного соку, 1 огірок, 1 червона цибулина, 3 столові ложки подрібненої зелені (петрушка, базилік, зелена цибуля, кінза), 1 столова ложка оливкової олії.

Авокадо розрізати навпіл, дрібно нарізати м’якоть, скропити її лимонним соком, щоб уникнути потемніння, огірок нарізати дрібними кубиками, подрібнити цибулю, додати до кукурудзи. Полити салат лимонним соком і оливковою олією, додати сіль за смаком.

Відмінним доповненням будь-якої страви стануть овочі на грилі: кабачки або цукіні, помідори, цибуля та інші овочі.

Проста, корисна і апетитна страва для пікніка – рулети з баклажанів з горіхами. Для їх приготування знадобляться баклажани, кінза, часник, подрібнені горіхи (волоські горіхи, мигдаль), йогурт натуральний. Баклажани нарізати тонкими пластинами. Додати до подрібнених горіхів часник і кинзу (або будь-яку іншу зелень), перемішати, додати йогурт і посолити за смаком. Нанести на скибочку баклажана горіхову начинку і згорнути рулетом, закріпивши за допомогою дерев’яної шпажки. Обсмажити на грилі.

Основна страва

Шашлик із риби більш пісна і дієтична страва, ніж смажене м’ясо. Риба, на відміну від м’яса, маринується і смажиться дуже швидко, готова страва виходить неймовірно ніжною, а за смаковими якостями зможе здивувати багатьох гурманів.

Головне правило приготування риби на грилі-мангалі – деревне вугілля з фруктових дерев. Не рекомендується використовувати сосну, так як запах смоли, який міститься в деревині сосни, може зіпсувати страву. Для маринаду можна використовувати сіль, перець, свіжий сік лимона, рослинне масло, часник і ароматні трави, які чудово доповнюють смак риби. Можна обмежитися і маринадом з лимонного соку. На грилі або мангалі можна готувати будь-яку рибу, проте краще віддати перевагу не дуже кістлявій та жирній рибі. Не рекомендується готувати на грилі-мангалі тріску – вона дуже ніжна.


© Mike/Flickr

© Mike/Flickr



Існує безліч рецептів приготування риби на грилі. Для приготування одного з найпопулярніших маринадів для риби знадобиться: 1 лимон, 2-3 столові ложки оливкової олії, а також розмарин, чебрець або кінза, мелений перець, сіль за смаком. У підготовлений маринад покладіть очищену помиту рибу. Щоб риба замаринувалась, достатньо 15-20 хвилин. Замариновану рибу викладіть на решітку і смажте над вугіллям, періодично повертаючи, протягом 8-10 хвилин до рум’яної скоринки. Для того щоб зовнішній вигляд страви не псувала розпечена решітка, рибу можна обернути шаром фольги. Подавати такий шашлик рекомендують з салатом, зеленню або овочами під біле вино.

Також в якості альтернативи м’ясному шашлику можна використовувати шашлик з печінки. 500 грам яловичої печінки замаринувати в міксі з часнику, солі, перцю, м’яти, лимонного соку і масла, залишити на 20 хвилин і відправити на мангал.

На десерт

На природі можна також приготувати і корисний десерт. Пікнік доповнить фруктовий салат з медово-м’ятним соусом, для приготування якого потрібно взяти з собою кілька ложок свіжої м’яти, лайм, апельсин, мед, ківі, яблука та інші фрукти. Щоб приготувати соус для фруктового салату, необхідно змішати разом м’яту, сік лайма, апельсиновий сік і мед.


© Mike/Flickr

© Mike/Flickr



Не менш апетитно і корисно – печені яблука зі смородиною, малиною, родзинками і горіхами. Промивши яблука, необхідно зрізати шапочку і видалити серцевину. Змішати всі інгредієнти, начинити яблука і додати мед. Уклавши яблука в горщики, накрити кришкою і випікати на решітці над вугіллям.