Унікальні місця Закарпаття: Шаян

Мальовнича природа Карпат зачаровує.

У області багато унікальних місць, де люблять відпочивати не тільки краяни, але й гості з інших куточків України.

Одне із них – село Шаян, що на Хустщині

Легендарна трійця

Шаян славиться казковими краєвидами і найперше, що впадає в очі гостей – це  три гори: Шаян, Шаяниха, Шаянчик (Шаяненя).

Згідно з легендою, колись на село напали вороги. Вони вбивали людей та підпалювали їхні будинки.

І тільки сім’ї Шаянів вдалося сховатися в лісі. Та помітили це нелюди і кинулися в погоню. Першим загинув батько, захищаючи родину. Де впав замертво, виросла найвища гора — Шаян. Знесилена мати, прикриваючи сина, бігла вперед. Але ворожа стріла вп’ялася у серце хлопчини. Мати опустила його на зелений барвінок, і на тому місці виросла найменша гора Шаянчик (Шаяненя). Ще декілька кроків пробігла жінка і впала зморена. На тому місці височить зараз гора Шаяниха.

Згодом ворожу навалу було розгромлено, а на згадку про відважну родину люди назвали гори.

Мінеральні води

Утім не лише із-за живописної місцевості їдуть в Шаян туристи, а із-за цілющої води, яка дарує красу і здоров’я.

На базі Шаянського родовища, розташованого в Солотвинській западині, у 1952 році було відкрито санаторій “Шаян” на 150 місць. В умовах курорту для питного лікування, та різних процедур тут почали використовувати гідрокарбонатні натрієві води. Набрати їх можна зі свердловин № 4, №242.

Використовувати їх почали ще в 50-х роках минулого століття.

Із 1999 року вода розливається у пляшки і її можна придбати майже в усій Україні.

Що лікує

Шаянська мінеральна вода має сильно виражений смак,  нормалізує обмін речовин в організмі людини, покращує самопочуття, є зарядом життєвих сил.

Мінеральна вода “Шаян-242” – вуглекисла, кремниста, малої мінералізації, гідрокарбонатно-натрієва, слабокисла, холодна. Загальна мінералізація – 3,06 г/л, температура – 17 градусів. Це – мінеральна вода, яку споживачі можуть купити на території України під маркою «Шаянська», «Заповітна».

Мінеральна вода “Шаян-4” – вуглекисла, гідрокарбонатна кальцієво-натрієва, кремниста, магнієва, середньої мінералізації, слабокисла, холодна. Загальна мінералізація – 5.2 г/л, температура – 16 градусів. У масовому продажу її немає так, як за межами надр через декілька годин вона втрачає свої властивості.

Призначається при всіх захворюваннях шлунка; при хронічних гепатитах, після перенесеного вірусного гепатиту, операцій на жовчовивідних шляхах, хронічних панкреатитах, при цукровому діабеті та інших порушеннях обміну речовин; різних як ендогенних, так і екзогенних хронічних інтоксикаціях, у тому числі важкими металами; при алергіях.

Її  рекомендовано всім без обмежень.

За твердженнями деяких науковців, що досліджували хімічний шаянської мінералки, вона лікує захворювання майже усіх внутрішніх органів людини без винятку.

Як дістатися

Село знаходиться у 18 кілометрах від міста Хуст. Із Києва та інших міст України можна доїхати до Мукачева потягом, а звідти – марштурутним таксі до Хуста.

У селі багато оздоровниць і готелів. Крім того, можна винайняти житло в місцевих мешканців.

На околицях знаходиться озеро, де можна купатися, кататися на човні або катамарані.

Взимку в регіоні функціонують гірськолижні підйомники – 300 метровий на території Шаяна, 800 метровий в сусідньому селі Велятино.

Весною та влітку можна вудити рибу, кататися на конях, збирати гриби та ягоди.

zakarpatpost.net