Депутати Закарпатської облради підтримали збереження «Тиси ФМ»

Михайло Рівіс дотримав слово: депутатський корпус облради підтримав збереження радіомовлення «Тиси ФМ».
Закарпатські обласні обранці на своєму першому пленарному засіданні сьомої сесії підтримали ініціативу очільника ради Михайла Рівіса, який пообіцяв лобіювати інтереси візитівки закарпатського радіоінформаційного простору, та ухвалили рішення «Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо збереження існуючих обсягів мовлення крайової радіостанції «Тиса-ФМ», яке направили до Міністерство інформаційної політики, Державного комітету телебачення і радіомовлення, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, Публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

Про це виданню zakarpatpost.net повідомили у прес-службі Закарпатської облради.

У документі зазначається: «Ми, депутати обласної ради, занепокоєні ситуацією, що склалася внаслідок перетворення державного радіомовлення на суспільне, створення всеукраїнської мережі Українського радіо та уніфікації сіток мовлення усіх регіональних радіомовників. У зв’язку з цим під загрозою знищення опинилася унікальна молодіжна радіостанція «Тиса ФМ», що діє на базі Філії ПАТ «НСТУ» «Закарпатська регіональна дирекція».

Закарпаття – це регіон, де вже тривалий час в ефірі домінують іноземні радіостанції. Закриття єдиної державної радіостанції, що враховує специфіку життя багатонаціонального краю, може призвести до непрогнозованих наслідків. Бо ж програми цього українського за суттю радіопроекту мають можливість вільно приймати українці, котрі проживають на прикордонних територіях Словаччини та Угорщини. Майже два десятки молодих, талановитих радійників найближчим часом можуть залишитися без роботи, а тисячі людей не лише на Закарпатті, але й у багатьох регіонах України та за кордоном – без улюбленого радіо.

Враховуючи великий суспільний резонанс, спричинений можливим припиненням діяльності радіостанції, численними зверненнями популярних діячів української культури, музичних гуртів та виконавців, медіа-експертів, журналістів, критиків, громадських організацій та активістів на підтримку «Тиса ФМ», звертаємося з проханням про наступне:

1. Зберегти існуючі обсяги мовлення радіостанції «Тиса ФМ», за сприятливих умов розширити їх шляхом надання першому каналу Українського радіо (УР-1) окремої частоти в місті Ужгороді (зокрема, одну із уже прорахованих частот).

2. Застосувати творчий потенціал, технічні можливості, авторитет і досвід радіостанції «Тиса ФМ» при створенні всеукраїнської мережі молодіжного каналу Українського радіо (що обумовлено статтею 5 Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України»).

3. При прийнятті рішення враховувати Указ Президента України № 47/2017 від 25.02.2017 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 грудня 2016 року «Про Доктрину інформаційної безпеки України» та надати преференції регіональним мовникам Закарпатської, а також Луганської, Донецької, Чернівецької областей та Автономної Республіки Крим, зважаючи на те, що зменшення обсягів мовлення тягне за собою зменшення мовлення мовами національних меншин, що, у свою чергу, може мати непередбачувані міжнародні наслідки.

4. Прийняти зважене рішення щодо радіостанції «Тиса ФМ», що упродовж 12 років успішно функціонує на теренах Закарпатської області, в розвиток якої вкладено чимало коштів, сил, часу, людських ресурсів, яку знають і поважають не лише на території Закарпаття, але й далеко за межами області та за кордоном, доказом чого можуть слугувати слова підтримки від слухачів з різних куточків світу.

5. Врахувати, що це звернення жодним чином не є перепоною для створення всеукраїнської мережі Українського радіо, яке має альтернативний шлях, а переслідує лише мету збереження унікального україноцентричного радіопроекту – «Тиса ФМ».

zakarpatpost.net