Що може замінити закарпатцям ранкову каву

Більшість людей не уявляють сніданок без чашечки кави, який допомагає прокинутися. Але співробітники Університету Джорджії (США) кажуть, що є більш ефективний і корисний спосіб підбадьоритися: досить п’ять – десять хвилин походити сходами вгору і вниз. Особливо такий спосіб хороший для тих, кому кава та інші тонізуючі напої протипоказані.

У дослідженні брали участь студенти, що страждали від постійного недосипання. Вони спали менше шести з половиною годин на добу. У різні дні випробовувані приймали капсули, що містили кофеїн або плацебо, або робили зарядку або повільно ходили сходами протягом п’яти – десяти хвилин (це приблизно 15-30 поверхів), пише «АіФ».

Паралельно студенти виконували когнітивні тести і розповідали про своє самопочуття. Виявилося, після прогулянки учасники були набагато бадьорішими, ніж після вживання капсул з кофеїном. Фізичні вправи і кофеїн незначно впливали на пам’ять і концентрацію уваги. А ось ходьба сходинками, як виявилося, істотно підвищувала працездатність.

До речі, багато тренерів вважають, що така вправа спалює більше калорій, ніж біг. Адже під час ходьби східцями навантаження на м’язи збільшується. Крім того, що таке просте тренування допомагає схуднути, зміцнити м’язи сідниць і ніг, позбутися від болю в спині. І найголовніше, що ходити сходами можуть всі бажаючі.

zakarpatpost.net