Ужгородці найбільше серед українців подорожують до Європи

Українці подорожують до країн Євросоюзу дуже рідко. Мешканці західних областей, щоправда, значно частіше відвідують держави Європи, ніж представники інших регіонів.

Такий підсумок соціологічного дослідження, яке провела у 24 містах держави соціологічна група «Рейтинг», – повідомляє «Експрес».

Ми запитали людей, хто і скільки разів відвідав Європу впродовж останніх п’яти років. І ось які відповіді отримали, – коментує результати дослідження Олексій Антипович, керівник групи «Рейтинг».

Лідером стало місто Ужгород. 35% жителів обласного центру Закарпаття побували в Європі, 33% мешканців Івано-Франківська, 28% – львів’ян.

З Тернополя їздили до ЄС 27% населення, а з Рівного – 24%. Зрозуміло, що сам факт прикордонного розташування цих міст стимулює його мешканців до подорожей на територію, яка часто є ближчою до них, ніж столиця своєї держави. А ще наші люди перетинають кордон, бо, насамперед, їдуть на заробітки чи просто на закупи, пише zik.ua.

А ось кияни справді відвідують Європу заради відпочинку, бо фінансово найбільше забезпечені. Впродовж останніх п’яти років країнами Європи мандрували 27% мешканців столиці.

А жителі яких частин України відвідують країни Євросоюзу найменше?

За останні п’ять років лише 5% жителів Сіверодонецька (це, нагадаю, тимчасовий адмінцентр неокупованої Луганщини) мандрували на Захід. Суми, Запоріжжя, Кропивницький – всі по 6%, Маріуполь – 9% та Харків – 8%.

Як безвіз може вплинути на відвідуваність українцями Європи?

Безвіз, звісно, стимулюватиме до подорожей людей, які мають заробіток трохи вищий від середнього. Кількість тих, хто схоче побачити Європу зросте загалом по Україні, у тому числі й у східних областях.

zakarpatpost.net