ТОП-7 найкориснішої для організму зелені

У науковій роботі 2014 року, присвяченій цінній енергії овочів і фруктів, професор Університету Вільяма Паттерсона в Нью-Джерсі Дженніфер Ді Нойя відповіла на питання: що потрібно з’їсти, щоб бути здоровим? У список природних «енергетиків» увійшли 47 інгредієнтів. Знаючи цей фруктово-овочевий «табель про ранги» можна легко сфокусуватися на найбільш поживних з них.

В першу десятку найбільш корисних інгредієнтів увійшли виключно хрестоцвіті і темно-зелені овочі. Всі вони багаті на вітаміни В, С і К, клітковину, кальцій, залізо, рибофлавін і фолієвоу кислоту, що допомагають захистити організм від раку і серцевих захворювань, пише elle. При цьому вони містять мінімальну кількість калорій.

Отже, ТОП-7 фаворитів.

Кресс-салат

Сучасна наука виявила в його листі і стеблах більше 15 незамінних вітамінів і мінералів – в ньому більше заліза, ніж у шпинаті; більше кальцію, ніж у молоці; більше вітаміну C, ніж в апельсинах. У крес-салаті мінімум калорій і безліч антиоксидантів. Він зміцнює кістки, зуби і заважає пошкодженню нейронів в головному мозку. А його рівень вітаміну A, також відомого як ретинол, має колосальне значення для імунної системи.

Однією з кращих кулінарних характеристик крес-салату є універсальність. Зелень додають у салат, готують на пару, додають в гострі супи. У Великобританії це стандартний інгредієнт сендвічів, який подають під час 5 o’clock.

Китайська капуста

Листова зелень відмінно підходить для догляду за шкірою і волоссям, і китайська капуста в цьому відношенні – один з хедлайнерів. Вона містить індол-3-карбонову кислоту, яка є потужним антиоксидантом і відповідає за детоксикацію печінки і, як наслідок, вихід токсинів. Регулярне споживання китайської капусти, як і інших хрестоцвітих, затримує біологічні процеси старіння. Крім того, вітамін А та D робить шкіру чистою і здоровою. З неї навіть роблять компреси проти акне, екземи, укусів комах і псоріазу.

Мангольд

Мангольд або Чарда – близький родич шпинату з аналогічним смаковим профілем і ароматом. Особливі прикмети свіжого мангольду – яскравий колір листя (він може бути не тільки зеленим, але і корисним), стебла, які виглядають твердими і хрусткими. Зберігати його потрібно тільки в холоді, не довше п’яти діб – зелень ні в якому разі не повинна бути вологою. Стебла і листя мангольду варто різати в салат окремо. Щоб мангольд став солодшим, його можна трохи відварити протягом хвилини-двох (якщо стебла товсті – троьх) або приготувати на пару. Готовий мангольд – відмінний акомпанемент до пасти з часником і лимонним соком, омлету, вегетаріанської лазаньї.

Буряк

За своїм живильним складом зелень буряка набагато цінніша, ніж сам овоч. За кількістю заліза серед рослинних продуктів вона поступається тільки бобовим. Додайте до цього бета-каротин (від нього залежить здоров’я очей і, конкретно, сітківки), кальцій і магній – і більше ніколи не станете викидати бадилля, коли готуєте. А ще вона відмінно допомагає стабілізувати нервову систему.

Шпинат

Шпинат настільки багатогранний за своїми поживними властивостями, що діє комплексно на весь організм: тримає під контролем холестерин, покращує обмін речовин, зміцнює пам’ять. Кулінарний лайфхак: щоб зберегти в шпинаті високий рівень заліза, в процесі приготування завжди додавайте до нього трохи оцту або лимонного соку.

Цикорій

Зовнішні листки цикорію мають гіркий терпкий смак, а внутрішні – м’які і приємні. У перекладі з голландського «цикорій» – «білий аркуш». У салатах це «універсальний солдат», в ньому міститься всього потроху: по 7% від добової норми селену, марганцю, фосфору, калію та інших мінералів. Цикорій здатний позитивно діяти на рівень статевих гормонів. А ще в ньому є олігосахариди як в грудному молоці матері. Салату він додасть приємної гостроти.

Листовий салат

Салат на 20% складається з білка, за рахунок чого, на сленгу західних дієтологів, отримав прізвисько «горили» серед зелені. Харчові волокна «Айсбергу» допомагають відрегулювати травлення і, не тільки втратити вагу, але і закріпити приємний результат на вагах в довгостроковій перспективі. А ще він знімає набряклість – візьміть на замітку після довгих перельотів. Цікавий факт: «Айсберг» бореться з безсонням, завдяки заспокійливій речовині, що в ньому міститься. Це один з рідкісних салатів, який потрібно їсти виключно сирим.

zakarpatpost.net