Як закарпатка створює своїми руками кукурудзяну армію

Патріотизм у кожного з нас виявляється по-своєму: хтось захищає державу, хтось створює живописні полотна на українську тематику, хтось пише громадянську лірику, а окремі краяни спрямовують душевні пориви на рукоділля… Зокрема, Ганна Дикун із Вишкова створює маленькі шедеври із кукурудзяного листя, надаючи своїм «солом’яним солдатикам» національного колориту і вкладаючи у них частинку власної душі.

Солом’яні солдатики

Пані Ганна не дипломований митець, усе життя пропрацювала в торгівлі, але має дуже цікаве заняття, яке займає весь її вільний час.

-Плести навчилася уже в дорослому віці, після закінчення школи. Виробами з кукурудзи захоплювалася мама, а я тепер передаю знання 14-річній онучці Ангеліні. Донька і син пішли власним шляхом, рукоділлям не займаються. Проте вироби ручної роботи з листя кукурудзи є традиційним заняттям для мешканців Вишкова вже кілька сторіч. Більшість краян навіть якщо не роблять «кукурудзяних» шедеврів, але знають справлятися з підручним матеріалом, який у кожного росте на городі, – розповідає 54-річна жінка.

Тож, незважаючи на те, що майстриня мешкає в угорськомовному селищі, прагне віддати шану бійцям, що захищають на Сході українську державу. Зокрема, вона неодноразово була учасницею різноманітних благодійних аукціонів на підтримку Збройних Сил. Серед її робіт є ціла низка таких цікавих колоритних патріотичних рукотворних див, як, скажімо, композиції «Воїни АТО», «Наш стяг», «Слава Україні!».

– Останнім часом у мене з’явилося чимало патріотичних ідей і я почала робити воїнів-героїв із синьо-жовтими прапорами та автоматами, а також їхніх дружин – матерів із дитятами над люльками, старих жінок, що чекають синів із війни. Виготовляю також самобутні експонати під старовину – водяні та повітряні млини, хатини з тином і колодязем, кузні з ковалями, лісорубів із сокирами, – ділиться думками умілиця.

Любов до рідної землі завжди надихає

Серед робіт пані Ганни є справді унікальні високохудожні творіння. Навіть цілі тематичні композиції, серед яких: «Свято винограду», «Благослови нас, Боже», «Дорога життя», «Народження Ісуса», «Будні в давні часи у Вишкові» та інші. Між роботами майстрині особливе місце займають біблійні персонажі – Діва Марія, Ісус Христос, святий Йосип.  До речі, плетений хрест із янголами, висотою майже півметра є найбільшою дизайнерською роботою жінки. Найменшим же є крихітний різдвяний семисантиметровий дзвіночок. Працює над одним виробом Ганна Дикун не менше доби, іноді навіть кілька тижнів.

-Мене неабияк надихає любов до рідного краю, а також квіти, гори, тварини, – запевняє майстриня. – Наприклад, коні – одні з найпривілейованіших експонатів. Я їх просто обожнюю. Знаю, що в нашого закарпатського люду протягом сторіч вони були годівниками. Досі у Вишкові є родини, де не розлучаються зі скакунами. Тож виробів із парнокопитними красенями маю справді багато. А от виготовляти їх найважче із усіх плетених робіт. Але готові декоративні  тягові помічники людини варті старань. До речі, намагаюсь передати коня не тільки у статичній позі, коли він стоїть, але й у динаміці, коли граційна тварина біжить, тягне віз, мандрує з вершником.

Відрадно, що жінку у творчому захопленні зажди підтримують рідні та друзі: чоловік заготовляє листя, сусід робить дерев’яні підставки, а діти підказують теми для створення ексклюзивних композицій. Хоч роботи вишківчанка, як правило, не продає, а дарує знайомим, та її вироби є вже і в різних куточках України, і в багатьох країнах Європи.

Зі слів пані Ганни, великих статків на кукурудзяних сувенірах нажити не можна, але подібне заняття приносить неабияку внутрішню насолоду, дозволяє відчути гармонію з навколишнім світом, дарує масу позитивних вражень та спонукає весь час самовдосконалюватись.

Марина АЛДОН, zakarpatpost.net