Для чого закарпатці зривають бузину? Борються з мишами?

Унікальна рослина квітує зараз у багатьох містах і селах області. Знайти її можна будь-де.

Багато хто з краян активно зрізує білі квіти і акуратно складає їх до пакетів чи кошиків.

«Я роблю з них і квас, і мед, і засушую на зиму. Чай із бузини – найкращий домашній лікар. Заварюю квіти разом зі цвітом липи. Це покращує імунітет і дарує довголіття,- розповідає Лариса Бобик. Моя бабуся плоди бузини сушила на зиму цілими мішками. Чай робила так:  столову ложку ягід заливала склянкою води і кип’ятила  5-10 хв. Подавала із медом. Прожила вона 105 років».

А інша краянка, Світлана Корнійчук запевняє, що заготовляє квіти, аби зварити спеціальний омолоджувальний напій.

«Беру квіти бузини, листя меліси лікарської, весняний мед, спирт (96 градусів). Настоянкуготую таким чином: 200 г сировини заливаю 3 л окропу, настоюю 4 години. Проціджую. Далі готую настій меліси: 150 г сухого листя чи свіжих молодих листочків заливаю 3 л окропу, настоюю 4 години, проціджую. Обидва настої доводжу перевареною водою до об’єму 3 л. У великій емальованій ємності (10-12 л) змушую настої, додаю мед (2 кг) і ретельно перемішую. Заливаю спиртом так, аби загальний об’єм напою становив 10 л. Пити диво-еліксир треба по 1-3 ст. л. три-чотири рази на день за 30 хв до вживання їжі, – каже zakarpatpost.net жінка. – І смак у напою приємний, і дарує він хороше самопочуття та заряд енергії».

Цікаво, що колись наші предки садили бузину біля будинків, аби захистити помешкання від темних сил. А нині з її допомогою дехто бореться з мишами. У деяких закарпатських селах нарізають гілки бузини і розкладають їх поблизу хлівів та сараїв.

Не секрет, що рослина володіє відлякуючим ефектом проти гризунів, вони не переносять її неприємного запаху. Коріння бузини виділяє синильну кислоту. Рослина помірно отруйна для ссавців, тому там, де вона росте, дрібні гризуни не оселяться. Садівники впевнено стверджують, що навколо бузини також немає комах – шкідників.

zakarpatpost.net