Як мукачівка перемогла на своєму городі слизьку армію

Мукачівка Діана Сабов – завзята садівниця. Жінка живе у приватному секторі і щороку садить картоплю, буряки, капусту, дині, квасолю, моркву, часник, петрушку та інші овочі.

Однак із року в рік її урожай поїдали слимаки.

«Радості від того,що посадила – не було. Кажуть,що посієш, те й пожнеш, але я не збирала майже нічого», – зізнається 39-річна господиня.

Кілька років поспіль мукачівка посипала грядки сіллю. Та все одно слизькі шкідники з’являлися ніби з нізвідки.

«Вони були всюди – на листі, на стеблах, на ґрунті,- стверджує Діана. – Питала від знайомих, як вони борються з проблемою. Виявилося, що так само, як і я».

Цікаво, що слимак завдовжки 2 см не тільки «пасеться» городніми культурами, але й щодоби з`їдає в середньому одного хробака довжиною 4-6 см або еквівалентну кількість дрібніших черв`яків.

«Я почала шукати в Інтернеті інформацію про те, як впоратися зі слизькою армією. Виявилося, що слимаки мають досить великий асортимент ворогів, в тому числі і серед хижаків. Ними харчується багато тварин, скажімо, поміж ссавцями –  їжаки, кроти, землерийки і деякі мишоподібні, а серед пернатих – граки, галки, шпаки і деякі чайки. Слимаки також входять в харчовий раціон багатьох жаб, саламандр, ящірок і змій. Завести дикого птаха, гризуна  чи тим більше плазуна я не наважилась, проте «нагуглила» ще дещо. Дізналася, що не проти пообідати слимаками звичайні кури та качки. Мій вибір випав на шипунів», – розповідає закарпатка.

Діана купила десяток каченят і з них виросли чудові борці з садовими шкідниками. Уже другий рік її пернаті залюбки гуляють городом та знищують слимаків.

zakarpatpost.net