Як родичка Ференца II Ракоці у Львові книги продає

З ім’ям Ференца II Ракоці знайомі майже всі закарпатці. Колись трансільванський князь жив у Мукачівському замку. Тоді в Мукачеві вирувало життя і точилися бої повстанців-куруців проти австрійських військ.

Утім, виявляється, нащадки князя є також далеко непересічними людьми.

Журналісту zakarpatpost.net поталанило познайомитися з жінкою, яка називає себе спадкоємницею великого роду.

«У нас в родині говорили, що Ференц II Ракоці був моїм прапрадідом. Зараз шукаю підтвердження, –  каже Ольга Дунець (Розалюк). – Також говорилося про родинні зв’язки з Каліостро та його дружбу з Ракоці. Утім тут у мене виникають сумніви, оскільки князь був дуже побожним, чи міг він товаришувати з містиком та авантюристом».

Поки що родинне дерево пані Ольга сильно не досліджувала, адже зайнята іншим – пише вірші.

Наразі жінка видала близько десятка книг, які продає на Львівському вернісажі (це – сувенірний  ринок), причому досить оригінальним способом  – не із-за прилавку, а ходить між рядами і пропонує їх людям.

«Купіть книжку. Я – її автор» – звертається вона до перехожих, що йдуть повз неї.

Купувати літературу з рук тих, хто її пише доводиться не кожному і не щодня, тому на день пані Ользі вдається реалізувати близько десятка екземплярів.

Таким чином вона збуває книги вже 2,5 років. Один примірник коштує 60-70 гривень.

«Книговидання – справа затратна  і потребує вкладень. Я маю на одній проданій книжці 15 гривень прибутку. Так збираю гроші на наступну збірку. Мені подобається бути між людьми, знайомитися  з цікавими особистостями. А ще – так просто відволікаюся від домашніх клопотів»,- зізнається Ольга Дунець. – Я втратила дочку, зять загинув у АТО. Це – неабияка трагедія. Серед натовпу якось не думаю про все це і не так болить серце».

Пані Ольга каже, що народилася на Тернопільщині. Коли вийшла заміж, до чоловіка переїхала в Червоноград. Він працював заступником директора на шахті.

«Коли помер, перебралася до Львова і знову почала життя з нуля. Колись була заступником  директора училища, а зараз – повністю присвятила себе творчості»,- розповідає спадкоємиця одного з володарів «Паланку».

Крім книг, має пані Ольга в доробку одну особливу нагороду – подяку від папи Римського.

І світлину відзнаки навіть вміщено у одну з книжок авторки, яку купив журналіст zakarpatpost.net

 zakarpatpost.net