Невже справді в тому, що в Закарпатті найдорожчий в Україні рис, винуватий Крим

Після окупації Криму Росією на півострові знищується вирощування рису.

Про це заявив директор департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександр ПАЛИВОДА. Зокрема, він зазначив, що після перекриття Північно-Кримського каналу рисові системи Криму загинуть — можливо, навіть назавжди. «Качати в Криму воду зі свердловин для заповнення чеків — це космічні витрати. А з плином часу всі конструкції — насипи, канали — руйнуватимуться, замулюватимуться, і відновити їх потім буде коштувати нереальних грошей», — написав Паливода на своїй сторінці у Facebook.

На його думку, це стимул для аграріїв із Херсонської та Одеської областей максимально розвинути цю галузь, тим більше, що «є попит, є технології, є вода, а ще тому, що особливості виробництва рису створюють більшу кількість робочих місць».

За даними департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА, Херсонщина та Одещина разом забезпечують Україну рисом тільки на 30% від потреб. До анексії Криму внутрішній ринок був насичений власним рисом на 70%, Пише “День“.

«Звичайно, втрата 30 тисяч гектарів рисових систем, які є в Криму, створила рисовий дефіцит, який сьогодні Херсонщина потроху заповнює, — додає Олександр Паливода. — Із приємного можу сказати, що з кожним роком збільшуються площі посіву: з одного боку, завдяки сучасним технологіям збільшується врожайність, а з другого, як наслідок, — збільшується валовий збір. Поточного року ми плануємо зібрати близько 45 тис. тонн. Це непоганий показник. Всього три роки тому ця цифра становила 34,3 тис. тонн. З’являються господарства, які вирощують рис на краплинному зрошенні. Це більш екологічний спосіб виробництва, ніж у чеках».

 

Іван АНТИПЕНКО