Як закарпатський журналіст знайшов рибу-монстра із ногами

Наші сусіди вміють дивувати різними незвичностями. Цими днями журналіст газети «НЕДІЛЯ» побував у Львівському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Юрія Дрогобича і знайшов там дуже загадкову істоту – мексиканського аксолотля. Живуть чудо-створіння у акваріумі і подивитись на них щодня приходять сотні людей.

Серед мешканців акваріуму зустрічаються дуже вигадливі і незвичайні форми. Одним з найбільш оригінальних представників водного світу є мексиканський аксолотль.

Аксолотль чудово розмножується і дає потомство. А крім того, ці амфібії цікаві для дослідників, оскільки регенерують не тільки хвіст, але і кінцівки. Якщо аксолотль втрачає кінцівку, то через деякий час на її місці виростає інша, повністю відновлена ​​лапка.

Зовнішність аксолотля заворожує. Він схожий на тритона, має округле, подовжене тіло, чотири лапки і гнучкий хвіст, облямований плавником, за допомогою якого аксолотль досить жваво пересувається у воді. Голова велика та широка, з невеликими очима. Якщо придивитися до вираження «особи», то здається, що аксолотль усміхається.

Але головна прикраса – зовнішні зябра аксолотля, що представляють собою шість гіллястих відростків, що знаходяться з боків голови. Аксолотль ліниво змахує ними, як крилами, дивно нагадуючи дракона зі східних казок.

Крім зябер у аксолотля є і легені, тому їх називають двоякодихаючими. Час від часу Аксолотль піднімаються на поверхню і заковтують повітря, компенсуючи нестачу кисню у воді.

У природі Аксолотль мешкають в холодних гірських озерах Мексики, тому температура води в акваріумі не повинна бути вище 22 ° С. Більш низьку температуру аксолотль витримає легко, а от її підвищення може згубно позначитися на здоров’ї тварини. Якщо в квартирі занадто тепло, потрібна система охолодження.

Тому аксолотлі непогано жили б у закарпатських гірських потічках, де вода надзвичайно чиста та прохолодна.

zakarpatpost.net