Про спецоперацію з викриття торгівців людьми на Закарпатті та скільки коштує живий товар. Ексклюзивне інтерв′ю

22 травня у пункті пропуску «Малі Селменці» на українсько-словацькому кордоні співробітники відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, затримали трьох осіб, які підозрюються у спробі переправлення через кордон двох жінок для майбутнього працевлаштування у місця розпусти. Про подробиці спецоперації закарпатських поліцейських, подальшу долю затриманих злочинців та звільнених жінок, вартість живого товару журналісту zakarpatpost.net розповів старший оперуповноважений відділу боротьби зі злочинами, пов′язаними з торгівлею людьми, ГУ НП у Закарпатській області Михайло Густей.

– Розкажіть про подробиці затримання злочинців та що цьому передувало.

– Орієнтовно у січні-лютому 2017 року нашим відділом було отримано оперативну інформацію, яка свідчила про те, що декілька громадян України і Словаччини мають намір зайнятися злочинною діяльністю, а саме вербуванням, переміщенням дівчат – мешканок Закарпатської області – до Словаччини для сексуальної експлуатації та використання їх у порнобізнесі. Після цього нами було проведено ряд оперативно-розшукових заходів, у ході яких встановлено осіб, що цим займаються, та іноземця, який безпосередньо був замовником дівчат. Ця людина також є власником готельно-розважального комплексу у м. Ліптовський Мікулаш (Словаччина – авт.), який діє під виглядом борделю.

Після цього співробітниками відділу почалося документування злочинних намірів та дій. Так ми встановили особи двох дівчат, яких вже завербував один із цих злочинців – мешканець м. Ужгород.

У результаті було відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 149 ККУ (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини). Потім ми отримали дозвіл на проведення негласних слідчо-розшукових дій, у ході яких було додатково задокументовано декілька фактів вербування інших дівчат.

Згодом ми дізналися, що двом дівчатам вже підготовлено виїзні документи, і 22 травня їх мали вивозити за кордон. Власне тоді очікувався приїзд іноземця, аби розрахуватися з ужгородськими злочинцями за вербування жінок. У ході спланованої спецоперації було затримано громадянина Словаччини та трьох мешканців м. Ужгород.

– Хто став жертвами такого нелегального промислу?

– Встановлено було двох дівчат – мешканок Закарпатської області. В обох важке матеріальне становище. Одна проживала без батьків близько чотирьох років, адже з рідними стосунки не склалися. Дівчина навчалася в університеті на заочному відділенні, підробляла офіціанткою. Окрім того, вона мала особисті проблеми, пов′язані з боргами. Інша дівчина проживає удвох із хворою матір′ю. Так як обом вкрай необхідні були гроші, то вони погодилися на таку сумнівну пропозицію.

– Що собою являє процес вербовки? Як це відбувалося?

– Вказаних дівчат злочинці вербували через соціальну мережу «ВКонтактє». Один зі зловмисників писав дівчатам з фейкового аккаунту, шукаючи їх у секс-групах Закарпатської області. Чоловік пропонував молодим жінкам роботу інтимного характеру й обіцяв заробітну плату від 3 до 5 тисяч євро. Взагалі 90% фактів вербовки стосуються використання соціальних мереж, переважно «ВКонтактє» та «Однокласнікі», трохи рідше Facebook. Також підшуковують кандидаток на різних сайтах з об′явами про надання інтимних послуг. Досвідчені злочинці, перебуваючи за кордоном, спілкуються з дівчатами через Viber чи Skype, щоб візуально оцінити дівчину. Після того, як жінка погоджується, їй поштою надсилають квиток до країни, де знаходиться вербувальник. Але це схема більш досвідчених злочинців, які роблять усе можливе, аби їх не вдалося затримати на території України.

– Так як мова йде про незаконне вивезення українок за кордон, чи мала місце співпраця зі словацькими колегами? Адже саме на їхній території передбачалася сексуальна експлуатація завербованих закарпаток.

– На даний час нами підготовлено офіційний лист через відділ Інтерполу, який знаходиться у нас в управлінні, з метою організації зі словацькою стороною у цій справі. Однак, наскільки мені відомо, у Словаччині легалізовано такий вид діяльності. Водночас у європейських країнах заборонена будь-яка передача грошей, укладання усних чи письмових угод щодо торгівлі людьми.

– Чи знали дівчата, на що йдуть? І що насправді крилося за пропозицією з такою високою оплатою «праці»?

– Дівчата розуміли, про що йдеться. Однак варто наголосити на такому нюансі, що «роботодавець» збрехав їм щодо тих послуг, які закарпатки мали надавати у закордонному закладі. Так, дівчатам розповідали, що вони виконуватимуть роботу, пов′язану з ескорт-послугами. Але в ході документування злочину було встановлено, що наміри у злочинців були зовсім іншими.

– Яка подальша доля звільнених дівчат?

– Їх досить довго допитували слідчі. Дівчата відмовлялися говорити про мету своєї поїздки за кордон. Зрозуміло, що їм було соромно, і вони боялися розголосу, зокрема серед друзів і родичів. Але у підсумку все ж погодилися давати свідчення проти злочинців. Наразі у справі вони проходять як постраждалі. Зараз вони перебувають за місцем проживання. Ми безумовно будемо звертатися і до облдержадміністрації для надання їм статусу постраждалих від торгівлі людьми, і до відповідних міжнародних організацій, які допоможуть потерпілим пройти курс реабілітації.

– Коли говорять про таке страшне явище, як торгівля людьми, то йдеться по суті про товарно-ринкові відносини. То скільки ж коштує живий товар, яким ледь не стали молоді дівчата?

– У нашому випадку за вербовку злочинці отримали по 200 євро за кожну дівчину. Окрім цього, у подальшому кожен зі злочинців мав отримати або одноразову «допомогу» у 1200-1500 євро за дівчину, або ж щомісяця протягом певного періоду, коли дівчата почали працювати, по 300-500 євро. Також замовниками ставилися вимоги, що протягом перших трьох тижнів завербовані жінки повинні попрацювати безкоштовно, аби відшкодувати витрати на виїзні документи і сам переїзд. Тобто працівниць попереджали, що вони не мають права кудись виїжджати чи залишати місце «роботи».

– Хто зазвичай стає жертвами незаконного промислу, який пов′язаний із сексуальною експлуатацією?

– З практики роботи нашого відділу можу сказати, що жертвами у цих ситуаціях стають дівчата з малозабезпечених та неблагополучних родин, у яких є боргові зобов′язання перед банками чи фізичними особами. Також потрапляють у це коло й ті жінки, які раніше на території України надавали інтимні послуги, тобто повії. Бувало, що вербували і неповнолітніх дівчат, яким підробляли доручення від імені батьків на виїзд дитини за кордон. Та все ж у більшості випадків шукають повнолітніх, щоб уникнути обтяжуючих обставин у таких злочинах. Тобто своєрідний портрет жертви торгівця людьми – це повнолітня жінка з привабливою зовнішністю, яка не зловживає алкоголем та не вживає наркотиків.

– Чи завжди торгівля людьми передбачає сексуальну експлуатацію?

– Насправді, ні. Так, нещодавно ми мали випадок, коли до відділу соціального захисту облдержадміністрації звернулися дві жінки, які вимагали надати їм статус постраждалих від торгівлі людьми. Однак у цьому випадку йшлося про трудову експлуатацію, тобто роботодавець не оплатив працю робітника. Оскільки вони відмовилися давати будь-які свідчення, вказувати імена злочинців чи їхні номери телефонів, то ми змогли провести тільки поверхневу перевірку, яка не дала змоги встановити особи правопорушників. За статистикою, більшість справ щодо жінок і щодо чоловіків стосується саме трудової експлуатації. І для прикордонного Закарпаття це досить актуальна проблема. А загальна державна статистика свідчить, що більшість постраждалих складають чоловіки, що стали жертвами трудової експлуатації.

– А що передбачає статус постраждалого від трудової чи сексуальної експлуатації?

– Ну, по-перше, це є право отримати соціальну допомогу у розмірі кількох тисяч гривень для проходження реабілітації. Окрім того, жінкам статус надає можливість звернутися до жіночої організації «Веста», яка є представником Міжнародної організації з міграції. Там допомагають дівчатам пройти як обстеження, так і реабілітацію у спеціалізованому закладі в м. Київ. Можлива і матеріальна допомога – як постраждалим, так і їхнім дітям. Адже жертвами через торгівлю людьми нерідко стають матері-одиначки. Тобто такий статус дає можливості вийти з важкого стану. Ви ж розумієте, що багато жертв отримують психологічні травми, мають серйозні проблеми зі здоров′ям тощо.

Трьох українців і одного словака після затримання помістили до ізолятора тимчасового тримання. Їхню долю учора, 24 травня, вирішив Ужгородський міськрайонний суд. Трьом підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у сумі від 352 000 до 480 000 гривень, а четвертий знаходитиметься під цілодобовим домашнім арештом з електронним браслетом.

Україна є країною походження, транзиту та призначення у торгівлі чоловіками, жінками та дітьми. Зростає також проблема внутрішньої торгівлі людьми. За даними дослідження, проведеного на замовлення Міжнародної організації з міграції, понад 160 000 українців постраждали від торгівлі людьми з 1991 року. Це робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі. Закарпаття через своє географічне положення знаходиться у зоні особливих ризиків. Незаконна трудова діяльність, зокрема й сексуального характеру, – це величезна спокуса. У гонитві за матеріальним збагаченням наші громадяни стають жертвами як банальних шахраїв, які під виглядом посередників у закордонному працевлаштуванні залишають людей і без грошей, і без роботи, так і представників незаконної порноіндустрії, торговців донорськими органами та вербувальників зі сфери трудової та сексуальної експлуатації.

Бути пильними і обізнаними – це обов′язок кожного з нас. В іншому ж випадку, рятувати людину доводиться співробітникам відділу боротьби зі злочинами, пов′язаними з торгівлею людьми. І, на жаль, роботи в оперативників завжди вистачає.

zakarpatpost.net бажає своїм читачам благополуччя та відчуття безпеки!

У матеріалі використано фото відділу комунікації поліції Закарпатської області

Катерина Ірха, zakarpatpost.net