Як заступник міністра на закарпатські будинки їздив дивитися

99% будинків на заході України виглядають привабливіше, ніж в селах на сході. Таку думку в інтерв’ю журналу “Країна” висловив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб 52-річний Георгій Тука.

“З точки зору фізіології люди на Донбасі взагалі нічим не відрізняються від усіх інших українців. У світогляді й ментальності – принципових відмінностей не бачу. Якщо дорікати людям на сході, що вони вважають решту українців бандерівцями, то у відповідь можна сказати, так само дратує, коли всіх мешканців сходу називають сепарами. Це все примітивні штампи, які поширюються зокрема ЗМІ з обох боків. Зазвичай істина десь посередині”, – каже він.

На думку Туки, різниця між людьми не повинна роз’єднувати народ.

“Є певні відмінності у ментальності і поведінці, але вони не фундаментальні. Якось вперше за три роки поїхав у відпустку з дружиною до Закарпаття. Звернув увагу на те, що 99% будинків у сільській місцевості навіть зовні виглядають більш привабливо, ніж на сході. Якщо взяти дві халупи, які ледь тримаються, все одно на західній Україні вона буде пофарбована і навколо квіти. На сході цього немає. Не знаю, чим пояснити. Але на цьому не можна роз’єднувати людей.

Зрозумів це, коли почав працювати на Луганщині. На початку ставився до місцевих як до сепаратистів. Навіть перші кілька днів, коли ще не мав ні машини, ні охорони, ходив з певним страхом. Очікував якщо не ніж в спину, то помідор або яйце в голову”, – розповідає Тука.

За словами заступника міністра, проблема полягає у тому, що відсутнє спілкування між звичайними людьми та владою.

“Коли почав нормально спілкуватись з людьми, відчув, що переважна більшість, як і по всій країні, відірвана від влади, так само і влада від них. Практично не відбувається безпосереднє спілкування. Коли приїздив до якихось населених пунктів, бачив в очах людей таке ставлення, ніби фараон з’явився.

Коли сідав на бруківку з людьми просто поговорити про життя, вони не вірили, що це можливо. Для них це був переламний момент у світогляді і ставленні до влади. Записав собі це як плюс. У якоїсь кількості людей мені вдалося зламати “рабське ставлення до хазяїна”. Цим обумовлене те, що велика кількість особистих звернень громадян не стосувались вищої керівної посади. До мене звертались по допомогу звести паркан. Невже глава області цим має займатись? Ні. Дивувало і обурювало, коли питаєш, чого прийшли до мене. “Що, молоток купити і цвяхи? Чому не йдете до місцевої влади?” “Та з них толку ніякого”. “А ви пробували до них звертатись?” “Ні”. І німа сцена. Вони мислять так: барін приїхав – барін допоможе”, – каже Тука.

Закарпатська Швейцарія: ТОП-7 місць, які повинен відвідати кожен українець

“Я і раніше бував на Донбасі. Там абсолютно нормальні люди”, – зазначає він.