Чому більше половини краян готові працювати у віддаленому режимі

Половина краян сприймають фріланс як можливість мати додатковий заробіток.

52% українців готові працювати на фрілансі, маючи основне місце роботи. Вони беруться за додаткові проекти зокрема й через нестачу коштів. Водночас респонденти зауважують, що для них фріланс не може бути основним видом заробітку, хоча часто є більш прибутковим. А от 16% опитаних – за фріланс. Як ставляться українці до вільної віддаленої роботи розбиралися у своєму дослідженні спеціалісти Міжнародного кадрового порталу hh.ua.

Можливість працювати фрілансером 52% опитаних розглядають лише у випадку необхідності заробляти додаткові кошти. Адже, згідно з результатами дослідження, проведеного Міжнародним кадровим порталом hh.ua, українці надають перевагу роботі в офісі, де мають можливість взаємодіяти з колегами, ділитись інформацією та досвідом. Що означає «ідеальне робоче місце» для українців.

Кожен п’ятий респондент не готовий працювати віддалено та зауважує, що його основна робота не передбачає фрілансу.

37% українців стверджують, що основною перевагою дистанційної роботи для них є саме гнучкий графік. Також 32% учасників опитування, працюючи на фрілансі, зауважують, що мають можливість поєднувати кілька робіт та брати участь у кількох проектах.

16% респондентів зазначили, що віддають перевагу роботі на фрілансі. Завдяки віддаленій роботі у працівника з’являється не тільки більше вільного часу, але й можливість самостійно організовувати свій робочий процес та простір.

Лише 12% українців не хочуть розглядати можливість роботі у форматі фрілансу, бо такий вид зайнятості їм не подобається та й не здається цікавим. Вони люблять працювати в офісі і хочуть мати унормований робочий графік.

Не основний, але прибутковий – фріланс

Водночас, кожного третього українця у фрілансі приваблює наявність гнучкого графіка. На думку 35% респондентів, саме завдяки цьому з’являється можливість більше заробляти. Також третина опитаних переконані, що віддалена робота може передбачати зайнятість у кількох проектах, а відтак це дасть змогу більше заробляти та отримати додатковий досвід.

32% опитаних у роботі фрілансером подобається відсутність прив’язки до офісу й конкретного робочого місця. Респонденти наголошують, що завдяки цьому можна уникнути надмірного контролю керівництва та не відволікатися на сторонні подразники. Кожен четвертий українець вважає, що робота фрілансером імпонує тим, що працівник може самостійно організовувати свій робочий процес. Він має можливість вибудовувати індивідуальний робочий графік та вирішувати, якою буде послідовність виконання робочих задач.

Крім того, кожного четвертого респондента приваблює можливість вирішувати власні питання у зручний для себе час. 19% опитаних переконані, що саме завдяки віддаленій роботі людина може обирати найцікавіші для неї проекти. А от кожен шостий українець хоче працювати фрілансером, щоб мати більше вільного часу.

14% респондентів не бажають витрачати свій час на надмірне та неприємне для них спілкування з людьми, а уникнути цього, на їхню думку, можна завдяки віддаленій роботі. А 7% респондентів вважають, що режим фрілансу сприяє підвищенню продуктивності праці, позаяк працівника ніхто не відволікає і йому ніщо не заважає.

Не основний, але прибутковий – фріланс

Фріланс має безліч переваг та недоліків. І хоча у більшості українці цінують роботу в офісі та спілкування з колегами, все ж у нас є чимало прибічників віддаленої роботи. Так, фріланс є доволі зручним видом працевлаштування, якщо людина прагне самостійно організовувати свій робочий процес. Також респонденти стверджують, що саме завдяки фрілансу вони мають можливість працювати над кількома цікавими для себе проектами.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua у квітні 2017 року. В опитуванні взяли участь 1164 респонденти з усієї України.

zakarpatpost.net