Молоді жуки-рогачі вишли на прогулянку містами Закарпаття

Жуки-олені, або рогачі – досить симпатичні комахи, які добре знайомі майже всім закарпатцям. Зараз їх можна помітити не тільки у віддалених населених пунетах, але й містах області.

Журналіст zakarpatpost.net сьогодні зустрів їх неподалік від Невицького замку.

Однак жуки ще молоді і невеликі.  А загалом рогачі вважаються найбільшими членистоногими на території Європи, самці можуть  досягати 70—74 мм в довжину, а самки –  25—57 мм.

Середовищем, найбільш придатним для  проживання жуків є ліс. У Карпатах рогачів досить багато. Та у цьому році «крилаті олені» облюбували собі ще й Ужгород, Мукачево, Виноградово та Хуст.

На жаль, не всі закарпатці адекватно ставляться до рогачів. Є такі, що одразу вбивають їх, мовляв, «щоб дитину не налякав». Проте жуки-олені є мирними комахами, при чому дуже рідкісними і занесеними до Червоної книги. Рогачі охороняються європейським законодавством, та, на жаль, їх важко захистити від деяких агресивних краян. Правда, більшість до них усе ж доброзичливі і люб’язно  «прилаштовують» рогатих красенів на деревах, щоб  на них не наступили  інші.

zakarpatpost.net