Як на Перечинщині чайник гостей зустрічає

Які тільки пам’ятники не є у нашому краї: і кубику Рубика, і  жабам, і гускам, і їжакам…

Однак на Перечинщині є дещо цікавіше – дивне джерело , над яким височіє не що інше, як звичайнісінький кухонний чайник із чашкою. Знаходиться він між селами Сімер та Тур’ї Ремети. Розмір посудини дуже вражає, адже чайник вище людського зросту.

Облаштовано його було ще до олімпіади у 1980 році.

«Це та кілька інших легендарних джерел оформили у вигляді посуду, зокрема Реметівське – у вигляді чайника. Їх встановили  будівельники Перечинського лісгоспу, аби зробити наш край унікальнішим, а ліси – ще красивішими.  Джерело  є візитною карткою нашого села. До нього навіть наречені фотографуватися їздять, випускники, щоб зустріти світанок, дорослі, щоб просто відпочити на лоні чарівної природи, тай туристи часто зупиняються, аби води напитися, – каже завідувачка бібліотекою  села Тур’ї Ремети Тетяна Воронич.

Зі слів пані Тетяни головна унікальність цих перечинських «столових» криниць навіть не у воді, а в тому, що їх розписували метри закарпатської школи живопису. Втім, чайник кілька разів змінював дизайн, його ремонтували і перефарбовували, скажімо, ще нещодавно пам’ятку  було розписано патріотичними синьо-жовтими барвами, а зараз чайник червоний у білий горошок.

На жаль, джерело нині не є діючим. Але хочеться вірити, що невдовзі воно оживе, тим більше, що витікає не з-під землі.

«Насправді вода в чайник поступає через трубу з потічка. Аби вона була більш чистою, «посудину» оснащено фільтром. На жаль, деякі струмки часом пересихають. Але якщо  там встановити спеціальну свердловину, вода могла б текти безперестанку, тим більше, що поруч містяться аж три джерела», – наголошує Тетяна Воронич.

Цікаво, що як стверджує легенда, з місцини, де наразі встановлено чайник і де колись витікала вода з-під землі, пили живильну прохолоду не лише закарпатці, але й турки, татари, австрійські барони і румунські бояри. А трохи далі, як кажуть старожили, можна знайти джерельця, з яких тече цілюща вода – одна лікує очі, а інша – кістки.

zakarpatpost.net