Шоу «дорожній експеримент»: капітального ремонту доріг в Закарпатті не буде

Кажуть, що якість доріг – то дзеркало держави.

Враховуючи, якою вона є у нас, дзеркало, виходить, дуже викривлене.

Бо ж скільки транспортних артерій чекають на ремонт, а скільки перестелено шляхів  лише «для галочки».

Навіть ті дороги, які ремонтують наші краяни без допомоги держави, власними силами, зроблені набагато краще.

Тож чому наші дороги – це національний сором?

Днями з’явилася інформація про те, що Москаль погодив перелік автодоріг Закарпаття, ремонт яких фінансуватиметься цього року за кошти від перевиконання Закарпатською митницею ДФС планових надходжень (так званий «дорожній експеримент»).

Загалом у списку 21 пункт і загальна сума 674 тисячі гривень.

Кількість чимала, протяжність їх – також солідна…

Безумовно, те, що в Закарпатті експеримент таки розпочався, дуже добре. Бо це – хоч якась альтернатива тому, що десятиліттями автошляхи не ремонтувалися взагалі, а якщо й ремонти робилися, то абияк, не на совість.

І так із року в рік.

Утім справа дещо в іншому. Чомусь наразі запропонований експеримент включає виключно поточні ремонти. Капітального поки що не передбачено ніде.

Тож що з цього вийде – чергове закопування грошей у землю, бо наступної весни на водіїв чекає уже знайомий сюрприз – сходження снігу разом із асфальтом.

Загалом питання реконструкції доріг дуже цікаве. Прес-служби нардепів та служба автомобільних доріг постійно звітують про величезні здобутки та тисячі кілометрів полагодженого покриття, а люди насправді бачать дещо інше. Не тому що короткозорі, а через те, що справи здебільшого розходяться зі словами і такі звіти – не що інше як порожній фарс, мильна бульбашка.

Отже, невже не краще було б  у Закарпатті за ті гроші повністю перестелити дорожнє покриття бодай на тих дорогах, які є в узгодженому списку і які ведуть до туристичних об’єктів, але на совість, із гарантією хоч на 20-30 років. Ми ж так чекаємо на гостей із інших регіонів держави та із-за кордону. Але як вони до нас приїдуть, коли доріг практично немає?

Тому виходить, що знову ми стали всього-на-всього учасниками шоу.

До речі, з початку року від дорожнього експерименту в обласний бюджет надійшло більше 32 мільйонів гривень, а за результатами травня очікується ще близько 25 мільйонів.

А це – чимала сума – більше 50 мільйонів. А скільки грошей буде ще зібрано до кінця року?!

Тож невже не можна спромогтися на повну реконструкцію основних дорожніх артерій краю  і найняти підрядну організацію, як у Львівській області, яка б зробила якісний ремонт із використанням новітніх технологій.

Краще зробити меншу кількість доріг, але полагодити їх так, аби не було соромно  перед європейцями, на яких у нас модно рівнятися.

Але, на жаль, у нас діє принцип – чим більше, тим краще.

До того ж автодор працює халявно і використовує в роботі технології вже аж надто застарілі для сьогодення.

Працюють вітчизняні дорожники  не так, як турки на Львівщині, де автомагістралі, які вони обслуговують – ідеальні.

Тож скільки ще років триватиме шоу із латанням доріг?

zakarpatpost.net