За що погрожують закарпатським прикордонникам?

Протягом останніх двох років на Закарпатті почастішали випадки погроз співробітникам Держприкордонслужби та членам їхніх родин у зв′язку із здійсненням професійної діяльності. Про це сьогодні, 7 червня, під час прес-конференції повідомили начальники Чопського та Мукачівського прикордонних загонів Сергій Білявець та Руслан Дударєв, передає zakarpatpost.net.

За словами очільника Мукачівського прикордонного загону Руслана Дударєва, у 2015 році було зафіксовано шість спроб залякування та погроз прикордонникам, а у 2016-му –вісім. По два аналогічні випадки протягом 2016-го та вже 2017 року зафіксовано й щодо співробітників Чопського прикордонного загону.

Такого роду факти документують як під час несення служби та затримання порушників, так і у позаробочий час. Окрім погроз військовослужбовцям, минулого року було отруєно службового собаку прикордонників, який теж ніс службу у пунктах пропуску.

На запитання журналіста zakarpatpost.net, що ж стоїть за черговою фразою «через виконання службових обов′язків» та за що насправді погрожують закарпатським прикордонникам, керівники загонів повідомили, що йдеться про відмову сприяти контрабанді, нелегальній міграції, іншим незаконним діям.

За всіма фактами правоохоронними органами відкрито відповідні провадження. Однак не всі особи зловмисників змогли встановити. Водночас, важко повірити, що прикордонник не знає (або не впізнав) того, хто йому погрожував та не в курсі, за що саме.

Під час прес-конференції у Закарпатській ОДА від активістів до прикордонників теж звучали претензії та гострі питання щодо конфліктних ситуацій, які мали місце у різних населених пунктах Закарпаття. Дискусія була настільки емоційною, що її довелося перенести за межі адмінбудівлі. Про що говорили і про що домовилися активісти, зокрема так звані «пересічники», з прикордонниками, ймовірно, скоро оприлюднять у соцмережах.

zakarpatpost.net