Закарпатську полуницю атакують слимаки

Після дощів у краї несподівано активізувалися слизняки. Вони з усіх боків обсідають полуницю. На окремих ягідках по п’ять-шість «квартирантів», деякі з них повністю виїдені зсередини.

До редакції zakarpatpost.net цими днями звернулася хустянка Ірма Калинич. Жінка розповіла, що на її городі, де засаджено соковитими червоними ягодами близько сотини, полуниці залишилося не більше трьох кілограмів.

«Обкопувала, удобрювала, доглядала за кожною ягідкою. Але враз, за кілька днів урожай майже повністю знищили шкідники», – розповідає закарпатка.

Раніше вона не купувала жодної полунички, мала з власної ділянки і їсти, і для варення, і для консервації, навіть сусідам роздавала.

«Ті ягоди, які залишилися, переважно пошкоджені, – наголошує пані Ірма. – Онучка просить полуницю  і я змушена бігти на ринок. Пенсія в мене мізерна, розраховувала, що хоч на дарах городу зекономлю. Хто ж мені тепер компенсує збитки? Звісно, ніхто!»

Подібна прикрість спіткала в цьому сезоні й інших краян. Тож, аби дізнатися чи можна і  як саме вберегти полуницю від слимаків, ми звернулися за роз’ясненнями до досвідченого аграрія Івана Козака, який вирощує різні сорти ягід для експорту за кордон.

«Я щовесни підживлюю полуницю курячим послідом та коров’яком. Від довгоносика та інших шкідників обприскую цвіт часниковою настоянкою. Рецепт дуже простий. Беру  700 г подрібненого часнику і заливаю його 10 л окропу. Наступного дня розводжу водою у співвідношенні 1:7. Цей розчин є антибактеріальним, профілактичним від різних хвороб. Також добре посадити між рядами часник. Запаху бояться слимаки, які їдять ягоди», –  ділиться знаннями пан Іван.

А тим часом значну частину полуничного врожаю, на жаль, уже втрачено.

zakarpatpost.net