Чим здивував цьогорічний фестиваль «Ріплянка»? ФОТОРЕПОРТАЖ

Сьогодні, 10 червня, у Колочаві відбувся V фестиваль «Ріплянка», повідомляє zakarpatpost.net.

Традиційну верховинську страву, якій у Колочаві присвятили цілий фестиваль, готували місцевий шеф-кухар та голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Кухарі пригостили своїм гастрономічним шедевром близько сотні гостей свята.

У перший день фестивалю його відвідувачами стали переважно туристи.

«Місцеві мешканці у суботу зайняті городами та хатнім господарством. Вже завтра свято продовжиться для жителів Колочави», – розповів організатор та автор ідеї фестивалю «Ріплянка» Станіслав Аржевітін.

За словами організаторів фестивалю, за славнозвісною ріплянкою приїздили навіть столичні ресторатори – пропонували гроші за автентичний рецепт. Але на таку пропозицію колочавці поки не пристали. У кожної господині тут свій особливий рецепт. Щонеділі родини збираються на сімейні обіди саме на цю страву. Окрім традиції ріплянка сильна й своєю поживністю. «З′їв ріплянки на ранок й до вечора голоду не знаєш», – кажуть місцеві мешканці.

Аби не лише їсти, але й вражень набиратися, організатори влаштували для гостей цікаву розвагу – історичну вікторину. Загалу представили десять старовинних експонатів музею з елементів побуту, а присутні мали вказати, для чого та чи інша річ призначалася і як вона зветься. Першим гості відгадали столітній самогонний апарат, натякнувши, що головна їхня мета на святі це відпочинок.

Окрім конкурсів, відвідувачів розважали музики, співаки, актори. Свято тривало до пізнього вечора, а на ранок неділі матиме продовження.

Щороку Колочаву відвідують до 50 тисяч туристів, і лише 10% з них у зимовий період. Село вже має два щорічних фестивалі – «Ріплянку» та «Закарпатську свальбу». Свята є візитівкою не лише Міжгірщини, але й усього Закарпаття.

zakarpatpost.net