Їстівне, квітуче, смердюче – ЩО ЦЕ? ФОТО

В Ужгороді вісім місяців на рік щось квітне – рожевим, білим, бузковим… Не дарма говорять, що «Ужгород – місто, як сад». Червень не став виключенням і довів, що місто може квітнути ще й пухнастим. А ще теперішня пора демонструє, що квітуче – це не завжди ароматне.

Зараз в Ужгороді пік цвітіння благородного каштану. Не того, що може копнути колючкою по маківці, а їстівного – «каштану солодкого», «каштану справжнього».

На величезних деревах, які можна зустріти на багатьох вулицях, у парках та скверах обласного центру, розпустилися ніжно-жовті суцвіття, схожі на сотні маленьких феєрверків.

У незвичної рослини є своя особливість – аромат, а точніше запах, чи навіть сморід. Різкий шлейф тягнеться від дерева на кілька метрів. Однак це не відлякує бджіл і джмелів, які обожнюють їстівні каштани ще більше, аніж люди.

До речі, цей вид каштану – досить цінна медоносна, горіхоплідна, декоративна культура.

Один із найбільших ужгородських солодких каштанів росте у Ротарі-парку. Там він височіє над усіма іншими деревами. А ще гігантське дерево-феєрверк можна зустріти на проспекті Свободи. Квітнути «ароматній» рослині ще кілька тижнів. Тим же, кому запах їстівного каштану не до смаку, радимо йти під катальпи – зараз це одна з найароматніших ужгородських росин.

zakarpatpost.net